DBRS: Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο ΒΒΒ (χαμηλό) από ΒΒ (υψηλό) αναβάθμισε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους η DBRS, σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι δυο οίκοι, η Scope και η ιαπωνική R& I, έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.

Επόμενη ημερομηνία – κλειδι για το ελληνικό αξιόχρεο η επόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται ο «χρησμός» της Moody’s, που διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική (Ba3), με θετικές προοπτικές. Ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου η S&P που διατηρεί τν Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, και στη συνέχεια την 1η Δεκεμβρίου η Fitch, επίσης με προσδοκίες αναβάθμισης στο investment grade από το τρέχον ΒΒ+.

Η λογική της κίνησης

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS πως, σε ευθυγράμμιση με το εντυπωσιακό ιστορικό της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.

Τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση δεν απέτρεψαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Εφέτος αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και 2,1% το 2024. Από το υψηλό του 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, 23 εκ των οποίων πέρυσι, επωφελούμενο από τα μέτρα προσαρμογής και την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση στο δημοσιονομικό μέτωπο και αυτό του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεπές δημοσιονομικό πλάνο, που οδηγεί και στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Κωστής Χατζηδάκης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Σημαντική εξέλιξη σε δύσκολη συγκυρία

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Πηγή:eurotoday

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.