Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Πώς το πρόβλημα σε Βρετανία και Ιταλία προκάλεσε «μπλακ άουτ»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εικόνες χάους προκλήθηκαν χθες στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά, λόγω τεχνικού προβλήματος που προκάλεσε καθυστερήσεις σε όλο τον κόσμο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Το πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας της Βρετανίας είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη. Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) δήλωσε χθες ότι εντόπισε και αποκατέστησε ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων.

Περίπου 80 πτήσεις επηρεάστηκαν στην Ελλάδα ενώ η κατάσταση στα αεροδρόμια της Βρετανίας ήταν χαοτική. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από τη Βρετάνια έχουν ακυρωθεί 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, ενώ συνολικά οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί ξεπερνούν τις 500. Οι καθυστερήσεις, αγγίζουν τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Περίπου 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα.

Επίσκεψη Σταϊκούρα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 

Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας) επισκέφθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, καθώς και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για την προσωρινή αναστάτωση που προέκυψε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε σε ανάρτησή της στα social media η κ. Αλεξοπούλου.

Το τεχνικό πρόβλημα σημειώθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ημέρας αργίας στη Βρετανία. Πρόκειται παραδοσιακά για μία από τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στα βρετανικά αεροδρόμια και από τις πιο δύσκολες ημέρες του έτους, καθώς ταξιδιώτες επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε ότι οι πτήσεις «εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζονται».

Πολλοί επιβάτες ανέφεραν στα social media ότι ήταν μέσα σε αεροπλάνα στα αεροδρόμια ή σε αίθουσες αναμονής στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού. Χιλιάδες ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις, εγκλωβισμένοι στις κατάμεστες αίθουσες αναχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα κράτηση για άλλη ημέρα. Άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός των αεροσκαφών περιμένοντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αν οι πτήσεις τους θα μπορούσαν να απογειωθούν.

Σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία ανέφερε ότι είναι πιθανό να χάσει το ραντεβού της στην Αγγλία για έλεγχο μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς που έχει υποβληθεί, καθώς ακυρώθηκε η πτήση της.

Ένας άνδρας από το νότιο Λονδίνο, βρισκόταν στο αεροπλάνο για περισσότερες από τρεις ώρες πριν του πουν να αποβιβαστεί ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση για το πότε θα γινόταν η πτήση ενώ ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στη δουλειά του αν δεν μπορέσει να επιστρέψει.

Σε άλλη περίπτωση ένας ταξιδιώτης προσπαθεί προσπαθεί να φτάσει στο Χίθροου από το Μόναχο καθώς η πτήση του ακυρώθηκε και η επόμενη για το βρετανικό αεροδρόμιο είναι την Πέμπτη. Όπως δήλωσε στο BBC, τώρα ταξιδεύει στο Άμστερνταμ για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα Τετάρτη.

Το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έπεσε χθες και στην Ιταλία μετά τη Βρετανία. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ως αποτέλεσμα του ζητήματος στο σύστημα ελέγχου, οι πτήσεις προς και από ιταλικά αεροδρόμια για ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.