Τι θα γίνει αν ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος: Βίντεο παρουσιάζει πως θα αντιδράσουν οι ηγέτες σε μια τέτοια συνθήκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια ένα ανατριχιαστικό βίντεο, το οποίο υπογραμμίζει τον ελάχιστο χρόνο που θα είχαν οι ηγέτες του κόσμου για να αντιδράσουν σε περίπτωση εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε από το εκπαιδευτικό κανάλι Kurzgesagt, απεικονίζει σχολαστικά ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο μια χώρα ξεκινά την εκτόξευση πυρηνικών όπλων. Ξεναγώντας τους θεατές μέσα από την οδυνηρή προοπτική ενός παγκόσμιου ηγέτη, ένας διοικητής περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται.

Ο διοικητής περιγράφει ότι τα πυρηνικά όπλα του εχθρού στοχεύουν κυρίως σε στρατιωτικές βάσεις και κέντρα πυρηνικής διοίκησης, ενώ δευτερεύοντες στόχοι περιλαμβάνουν διυλιστήρια πετρελαίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και λιμάνια. Με μελαγχολικό τόνο, ο διοικητής δηλώνει: «Οι θάνατοι από την έκρηξη και τα εγκαύματα μπορεί να είναι μερικά εκατομμύρια σήμερα. Είναι πρωινή ώρα αιχμής και δεν μπορούν να γίνουν και πολλά για τους ανθρώπους που έχουν κολλήσει στην κίνηση».

Καθώς το σενάριο εξελίσσεται, ο διοικητής εξηγεί ότι οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας που προέρχονται από την έκρηξη εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και την κατεύθυνση του ανέμου. Οι αστικές περιοχές που σφύζουν από κατοίκους θα άφηναν τους ανθρώπους με περιορισμένες επιλογές διαφυγής, με πιθανό αποτέλεσμα «δεκάδες εκατομμύρια θανάτους» μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Ο επείγων χαρακτήρας εντείνεται καθώς ο διοικητής τονίζει ότι τα 400 πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στα σιλό πρέπει να εκτοξευθούν χωρίς καθυστέρηση, για να μην καταστραφούν από τις εχθρικές κεφαλές. Τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα με πυρηνικές ικανότητες πρέπει να απογειωθούν μέσα σε μόλις δύο λεπτά για να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα να επιβιώσουν από την επικείμενη καταστροφή.

Η βαρύτητα της έντασης του πυρηνικού πολέμου γίνεται ακόμη πιο στοιχειωτική, καθώς ο διοικητής μεταφέρει τη ζοφερή πραγματικότητα: τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων. Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη λήψης μιας απόφασης, η μη άμεση έκδοση της διαταγής θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του πολέμου πριν από την εκτέλεση των μέτρων αντιποίνων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.