ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδείες των υποψηφίων για την προεδρία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Εφη Αχτσιόγλου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας έδωσαν το «παρών» σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις της νεολαίας του κόμματος

Ο Αύγουστος συνήθως προσφέρεται για χαλαρούς εσωκομματικούς ρυθμούς, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα πρόσωπα έχουν ήδη ξεκινήσει την καμπάνια τους για την ηγεσία του κόμματος, επιχειρώντας να προβάλουν ως η καλύτερη επιλογή διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική: η Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας έδωσαν το «παρών» σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας.

Κάνοντας την αρχή από τον τόπο καταγωγής της, η πρώην υπουργός σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για ένα κόμμα που έχει στόχο να αναλάβει τη διακυβέρνηση «όχι για να διαχειριστεί, αλλά για να δημιουργήσει μια Ελλάδα που θα ανταποκρίνεται και θα ξεπερνά τις προσδοκίες της κοινωνικής πλειοψηφίας» – θέτοντας και τα πολιτικά θεμέλια της υποψηφιότητάς της, που περιέχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξιοπιστία (η έλλειψη της οποίας θεωρείται βασική αιτία ήττας στη διπλή εκλογική αναμέτρηση), αλλά και το διακύβευμα σχηματισμού ενός «όλου ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος δεν θα καλείται διαρκώς να απαντήσει αν στρίβει αριστερά ή προς το κέντρο.

Καθαρή ταυτότητα

Ιδεολογικό πρόσημο έδωσε στην υποψηφιότητά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το «Βήμα της Κυριακής», μιλώντας για τις «αξίες και αναλύσεις της Αριστεράς που έχουν προοπτική» και θέτοντας ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να απευθύνεται στην κοινωνία ως αριστερό κόμμα με καθαρή ταυτότητα -επαναλαμβάνοντας το «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις του κάμπινγκ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσακαλώτος ψάχνει ερείσματα και στη νεότερη γενιά του κόμματος.

Με συνεντεύξεις και κεντρικές παρεμβάσεις συνεχίζει και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επιδιώκει να απευθυνθεί στους πρώην προεδρικούς πασοκογενείς ρίχνοντας «πολιτικά» πυρά και στους συνυποψηφίους του: «Η ταυτότητά μας συγκροτείται από πολίτες, όπως λέει η διακήρυξή μας, από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο.

Ολοι αυτοί είναι όχι ενοικιαστές, όχι πελάτες μιας πολιτικής στρατηγικής, αλλά συνδημιουργοί και συνδιαμορφωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά («Στο Κόκκινο») ο Παππάς – απαντώντας εμμέσως στον Τσακαλώτο.

Στους πασοκογενείς απευθύνεται καθαρά η υποψηφιότητα Τζουμάκα, με τον ίδιο στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του να κάνει ειδική αναφορά (Open) και στον «αυτοπροσδιορισμό στην πολιτική φυσιογνωμία» του κόμματος. «Πρώτο θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι» σχολίασε, επισημαίνοντας πως η διαφορά ηλικίας με τους συνυποψηφίους του δεν αποτελεί κριτήριο ανανέωσης.

Κούρσα διαδοχής

Αυτές είναι οι κινήσεις των μέχρι σήμερα γνωστών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – των τεσσάρων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και αποτελούν τους σίγουρους διεκδικητές της ηγεσίας. Επισήμως, ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία για τις υποψηφιότητες είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του Διαρκούς Συνεδρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οποιος άλλος εκτός των τεσσάρων (σκέψεις υπάρχουν, ακούγεται, και από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο) θελήσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, θα πρέπει να τη συνοδεύσει με υπογραφές στήριξης 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Επισήμως το κόμμα ξεκίνησε και καμπάνια για τη συμμετοχή στις εκλογές στις 10 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «το αύριο ξεκινά από εμάς» – στην πορεία μέχρι το στήσιμο των εσωκομματικών καλπών θα υπάρξουν και άλλες δράσεις ενεργοποίησης, παρότι ο χρονικός ορίζοντας του Αυγούστου, στον οποίο θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας, δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες λόγω θερινής ραστώνης.

https://www.in.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.