Bloomberg: H Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική ελίτ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eγκωμιαστικά σχολιάζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε rating επενδυτικής βαθμίδας από τη Scope Ratings, το Bloomberg.

Όπως γράφει το οικονομικό πρακτορείο, το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από την Scope Ratings, και αυτό αποτελεί της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που περικόπηκε στην κατηγορία «σκουπίδια».

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής κάτω από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στην 20μελή πλέον ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση, αναφέρεται.

«Ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζει το Bloomberg στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι λόγοι για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από την Scope

«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope σε ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.

Αναφέρθηκε επίσης στη «διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Τα καλύτερα ομόλογα της Ευρωζώνης για το 2023

Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας με χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα ως τα καλύτερα ομόλογα της ευρωζώνης φέτος. Αυτή είναι μια στροφή, αφού πολλοί «κάηκαν» στη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση στην ιστορία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αξιολογήσεις της Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope.

Εκτιμήσεις ότι και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα βαδίσουν στο δρόμο της Scope

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη»

Με τον Μητσοτάκη να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του λόγου του χρέους προς την οικονομική παραγωγή κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, προσθέτει το δημοσίευμα. Τα οφέλη από την απόκτηση επενδυτικού καθεστώτος θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μόνο ένα στα 10 αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να επενδύσει σε μια χώρα με αξιολόγηση χαμηλότερη από αυτή, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Άλλες υποσχέσεις του Μητσοτάκη για τη δεύτερη θητεία του περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας στο 8%, την ενίσχυση των εξαγωγών στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει σημαντικά τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη», στήριξαν επίσης τη δράση της Παρασκευής, ανέφερε το Scope.

Γ. Στουρνάρας: Τεράστια τα οφέλη

Τα οφέλη από την απόκτηση του επενδυτικού καθεστώτος θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μόνο ένα στα 10 αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να επενδύσει σε μια δικαιοδοσία που αξιολογείται χαμηλότερα, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Χατζηδάκης για Scope Ratings: «Όσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική μας, να δουν τις αξιολογήσεις»

«Όσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, καλό είναι να δουν τις αξιολογήσεις δύο διεθνών οίκων αξιολόγησης που αυτή την εβδομάδα έδωσαν στη χώρα μας την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, του ιαπωνικού R&I και του γερμανικού Scope Ratings», τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Και τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα; Τι μας νοιάζει; Η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, διευκόλυνση των επενδύσεων, και επομένως πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και νέες θέσεις εργασίας. Πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων!» συνεχίζει.

«Δείτε λοιπόν τι λέει ο ιαπωνικός οίκος, R&I, μεταξύ άλλων: Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023 έδωσαν στο κυβερνών κόμμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια σημαντική νίκη που εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα εδραίωσε τη συνέχιση των πολιτικών που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ενίσχυση του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για τη συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους».

«Δείτε τι λέει και ο γερμανικός οίκος, Scope Ratings, για το πού στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: «Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη. […] Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», προσθέτει.

«Οι δύο αναβαθμίσεις αποτελούν προάγγελο αυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία είναι και η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι, θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας!», καταλήγει.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.