ΠΕΔ: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, αναφέρονται τα εξής:

Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα και βαρύ πλήγμα σε βάρος της επιβίωσης των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών κοινωνιών της χώρας μας. Το κύμα 65 λουκέτων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά την Δευτέρα 10 Ιουλίου, με τα πρώτα 25 κλεισίματα σε όλη την Ελλάδα, πλήττει ιδιαίτερα την Δυτική Ελλάδα. Τα υποκαταστήματα ΕΛΤΑ που κλείνουν βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές όπως η Ερυμάνθεια και το Διακοπτό Αχαϊας, η Πάλαιρος και το Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, ο Πλάτανος Ναυπακτίας, το Βαρθολομιό, το Καράτουλα και η Λαμπεία Ηλείας.

Είναι δηλαδή στηρίγματα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων, ειδικά στους απομακρυσμένους οικισμούς οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αντί για την αναγκαία στήριξη και αναβάθμιση των βασικών αυτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με ψηφιοποίηση και πολλαπλές λειτουργίες, απαξιώνονται και υποβαθμίζονται σκανδαλωδώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος ζωής στις λιγότερο ευνοημένες κοινότητες, οι οποίες ήδη τελούν υπό το φάσμα της πληθυσμιακής ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη.

Δεν αποδεχόμαστε ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος, παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, βάσει μόνο των εσωτερικών κριτηρίων αναδιάρθρωσης του οργανισμού ΕΛΤΑ.

Καταγγέλλουμε ότι το κλείσιμο των υπηρεσιών, χωρίς οποιοδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή μέριμνα ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά λαμβάνει χώρα στα πλαίσια υλοποίησης μιας συγκεντρωτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι ενέργειες αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια αλληλουχία δυσμενών εξελίξεων όσον αφορά στην παροχή κρίσιμων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, σε αναγκαίους τομείς όπως είναι οι τοπικές συγκοινωνίες, τα τραπεζικά υποκαταστήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συμπαρασύρουν και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις απομακρυσμένες κοινότητες με υψηλό κόστος.

Τέτοιες πράξεις δεν είναι σύννομες με τις προβλέψεις του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνιστούν δυσμενή διάκριση σε βάρος των πολιτών και οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τις πλέον ευάλωτες κοινότητες.

Ζητάμε να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Ζητάμε να τεθεί το ζήτημα ως επείγον στο Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για την ανάληψη όλων των ενδεδειγμένων κινήσεων.

Ζητάμε την συνδρομή και συμπαράσταση όλων των τοπικών βουλευτών στο δίκαιο αίτημά μας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.