Πάτρα: Κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε τράπεζα στην  Αγ. Νικολάου και Αγ. Ανδρέου, στο κέντρο της Πάτρας.

Τα άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο και μετά από μια ώρα αποχώρησαν.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν:
Η στέγαση, μια από τις βασικότερες ανάγκες, έχει γίνει αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο και οι στεγαστικές δαπάνες για ρεύμα, τηλέφωνο, ίντερνετ και νερό έχουν εκτιναχθεί σε τεράστια ύψη, ο μέσος μισθός στην πραγματικότητα δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας. Τα πιο φτωχοποιημένα κομμάτια της τάξης μας, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνεια κατοικίας και τα υπέρογκα ενοίκια, συχνά τίθενται στο στόχαστρο των τραπεζών και διαφόρων funds , βρισκόμενοι υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Το διάστημα αυτό έχουν δρομολογηθεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, μεταξύ αυτών και πρώτης κατοικίας. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί για μικρά χρέη, αφού πρώτα οι οφειλέτες βιώσουν από τους δικαστικούς επιμελητές απειλές, εισβολές και ξεσπιτώματα. Η κερδοσκοπία “ανθίζει” ακόμα περισσότερο για τις τράπεζες, τους ξένους επενδυτές και εγχώρια μεγαλοαρπακτικά μέσω της πολιτικής των κόκκινων δανείων. Στελέχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε εταιρείες κόκκινων δανείων, για να θησαυρίζουν από την φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.

Στην πόλη της Πάτρας παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που μέσα σε 3 χρόνια ανέρχεται στα 100 με 150 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ αυτών και αρκετών πρώτων κατοικιών, ενώ όπως φαίνεται και στο τοπίο πανελλαδικά, η στεγαστική κρίση πρόκειται να διογκωθεί περισσότερο.

Παρά τις υπεκφυγές κράτους και κεφαλαίου ότι η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και των ακινήτων οφείλεται σε κάποιους απροσδιόριστους νόμους της αγοράς, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στην κορυφή της λίστας των υπαίτιων βρίσκονται οι τράπεζες. Οι τράπεζες, παρόλο που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από όλους/ες εμάς την εποχή των μνημονίων, ώστε να μη καταρρεύσουν, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα. Οι τράπεζες, όμως, δεν εμπορεύονται ακίνητα, αλλά χρήμα. Και θέλουν διακαώς να μετατρέψουν τα ακίνητα σε χρήμα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να το δανείσουν. Και χωρίς δάνεια, το κεφάλαιο μπαίνει σε μεγάλα “ντέρτια”. Για αυτό το ελληνικό κράτος κάλεσε τα funds, μέσω και των εγγυήσεων που τους έδωσε με το πρόγραμμα ¨ΗΡΑΚΛΗΣ¨, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη.

Επιπλέον,με το νέο πτωχευτικό νόμο οι πλειστηριασμοί και οι διακανονισμοί που θα γίνονται μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στους πρώτους (καταβολή ενοικίου που θα αποφασίζεται από τις τράπεζες και το κεφάλαιο με συνεχή απειλή οριστικής έξωσης, αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις).

Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ως αγωνιζόμενα από τα κάτω κομμάτια της κοινωνίας, πως η δυσμενής πραγματικότητα της ακρίβειας, των πλειστηριασμών και των εξώσεων, μας βρίσκει σε θέση μάχης. Στεκόμαστε ως αγωνιστές που βιώνουμε κοινά την πραγματικότητα, ταξικά και αλληλέγγυα δίπλα σε κάθε άνθρωπο της τάξης μας. Να στήσουμε αναχώματα αντίστασης, μέχρι η στέγαση να γίνει ένα κοινό αγαθό για όλες/ους μας. Δηλαδή να είναι κομμάτι ενός κόσμου μακριά από τα κέρδη και τον θάνατο που μας επιβάλλουν. Έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΕΞΏΣΕΙΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΑΓΑΣΗ

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο αυξημένο κόστος ζωής – Πάτρα

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.