«Καμίνι» η χώρα τα επόμενα 24ωρα από το νέο κύμα καύσωνα – 45άρια και στη Δυτ. Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ατελείωτος και ισχυρός θα είναι ο καύσωνας που από έχει ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα μας απασχολήσει έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή (27-28 Ιουλίου).

Όπως σημειώνει, μάλιστα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος το κύμα ζέστης θα κορυφωθεί την Κυριακή (23/7), θα υπάρξει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα (24/7) για να ακολουθήσει νέα «επίθεση» υψηλών θερμοκρασιών από την Τρίτη (25/7) σε τιμές που ίσως να είναι… ακόμα πιο υψηλές.

Στον «φούρνο» την Κυριακή

Η πιο δύσκολη ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, αναμένεται να είναι η Κυριακή για την οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι από τις θερμότερες ημέρες της τελευταίες 5ετιας με θερμοκρασίες που στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 42-44°C και τοπικά ακόμα και τους 44-45°C.

Όπως τονίζει, δε, την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές καθώς ειδικά την πρώτη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανότατα στα 7 μποφόρ με εδάφη που θα είναι ήδη θερμά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίσσεια προσοχή.

Νέο κύμα από Τρίτη

Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C.

Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

ΑΘΗΝΑ:

Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 41-42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Παρασκευή 21/7 : 38°C
Σάββατο 22/7 : 38-39°C
Κυριακή 23/7 : 39-40°C
Δευτέρα 24/7 : 34-35°C

Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :

  • Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας
  • Θεσσαλικός κάμπος
  • Πεδινά Φθιώτιδας & Βοιωτίας
  • Πεδινά κεντρικής Εύβοιας
  • Κεντρική και δυτική Αττική
  • Πεδινά ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου

Τσατραφύλλιας: Οι καταβάτες άνεμοι θα εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί ότι «καταβάτες καυτοί άνεμοι την Κυριακή θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς».

Όπως αναφέρει «με πάρα πολύ ζέστη θα κυλίσει το επόμενο οκταήμερο αφού η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα.Ωστόσο την Κυριακή καταβάτες καυτοί άνεμοι με ισχυρές ριπές (7 μποφόρ) προερχόμενοι από τα βουνά της Πίνδου και της Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς (τοπικά μπορεί και παραπάνω) με εξαιρετικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία
Βοιωτία
Φθιώτιδα
Αττική
Κορινθία
Αργολίδα
Αρκαδία
Λακωνία

Θερμοκρασίες “φωτιά” από σήμερα στην Πάτρα και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, που θα βρεθεί στο …μάτι του καύσωνα “Κλέων”.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη σήμερα στην Πάτρα θα επικρατήσουν θερμοκρασίες που θα φθάνουν τους 40 βαθμούς, στο Αγρίνιο τους 41 , ενώ ο Πύργος θα παραμείνει “δροσερός” με 37 βαθμούς.

Τα δύσκολα όμως έπονται , καθώς το Σαββατοκύριακο θα είναι “καυτό” με την Κυριακή κυρίως να δίνει εξωπραγματικές θερμοκρασίες, που θα φθάνουν στην Πάτρα τους 43 βαθμούς, ενώ στο Αγρίνιο τους 45!

Ενώ η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μας κατατάσσει στην ανώτατη βαθμίδα ζέστης, για σήμερα, δηλαδή στην κατηγορία 3 Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνυδνος για την υγεία. Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.