Εξαϋλώθηκαν πριν προλάβουν να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα – Πώς “έσβησαν” οι επιβάτες του «Τιτάνα»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως γνώριζαν οι αμερικανικές Αρχές ότι η πιθανότερη αιτία της εξαφάνισης του βαθυσκάφους «Τιτάνας» ήταν μια έκρηξη, η συνθλιβή του από την πίεση.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε έναν ήχο που ταίριαζε με αποσυμπίεση, λίγες ώρες αφότου ο «Τιτάνας» ξεκίνησε την κατάδυσή του την Κυριακή.

«Τώρα φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχαν αναφορές ενός θορύβου που κατεγράφη την Κυριακή. Αυτό μάλιστα φαίνεται να συνέβη την ημέρα της κατάδυσης».

Ο θάνατος των 5 επιβατών του μοιραίου βαθυσκάφους ήταν ακαριαίος.

«Ήταν μια ακαριαία καταστροφή και ένας ακαριαίος θάνατος για όλους όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Πιθανότατα δεν κατάλαβαν καν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και μετά χάθηκαν».

«Δώρο» για την ημέρα του πατέρα το ταξίδι

Συγκινημένος ο Ντέιβιντ Μερνς, ερευνητής και φίλος ενός εκ των δύο θυμάτων του υποβρυχίου, λέει:

«Οι χειρότεροι φόβοι που είχαμε από τη Δευτέρα επιβεβαιώνονται».

Συγκλονισμένη και η θεία του 19χρονου Σουλεμάν που βρέθηκε στον «Τιτάνα» μαζί με τον πατέρα του Σαχζάντα.

«Οι υπόλοιποι ήταν μεγαλύτεροι, ήταν εκεί επειδή το ήθελαν, για τους δικούς τους λόγους. Ο Σουλεμάν βρέθηκε εκεί σε ένα ταξίδι για να δεθούν περισσότερο πατέρας και γιος».

Σαν ένα ταξίδι που θα έκανε πατέρα και γιο να δεθούν περισσότερο περιγράφει η θεία του 18χρονου την περιπέτεια στα βάθη του Ατλαντικού.

«Ήταν ένα χαρακτηριστικό του Σουλεμάν. Είχε μια διαίσθηση για τα πράγματα. Είχε μια αίσθηση ότι αυτό δε θα είναι και πολύ καλό και δεν αισθανόταν και πολύ καλά με αυτό. Δεν τρελαινόταν να το κάνει. Όμως ήταν ένα δώρο για την γιορτή του Πατέρα. Ήταν μια εμπειρία για να δεθούν οι δυο τους».

Όσο για τον Σαχζάντα, σύμφωνα με την στενή συγγενή, κατά κάποιο τρόπο εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής.

«Για τον Σαχζάντα εκπλήρωσε το όνειρό του με έναν απίστευτο τρόπο. Έχει γίνει ένα μέρος του θρύλου του Τιτανικού».

Παραβίαση κανόνων ασφαλείας

Ο συνιδρυτής της εταιρίας που διαχειριζόταν το βαθυσκάφος, έμαθε τα νέα ενώ βρισκόταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης και εκτίμησε ότι πρόκειται για ατύχημα που συνέβη από την πρώτη στιγμή.

«Αυτό που γνωρίζω, ανεξάρτητα από το βαθυσκάφος, είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε βάθη 3.800 μέτρων, η πίεση είναι τόσο μεγάλη για οποιοδήποτε υποβρύχιο ώστε αν υπάρχει ζημιά τότε γίνεται αυτόματα ενδόρρηξη. Αν αυτό συνέβη, συνέβη πριν τέσσερις μέρες».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ιδρυτής της Ocean Gate και ένας από τους μοιραίους επιβάτες του βαθυσκάφους, είχε παραδεχθεί ότι δεν τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

«Παραβίασα μερικούς μήνες για να το κατασκευάσω. Τους παραβίασα με τη λογική και σωστή μηχανολογική γνώση. Μου είπαν να μην χρησιμοποιήσω τιτάνιο από ανθρακονήματα αλλά εγώ το έκανα».

«Η καινοτομία που έκανε ήταν στο σχήμα του βαθυσκάφους και γι΄ αυτό κάποιοι από τον χώρο της βιομηχανίας των σκαφών είχαν εκφράσει αμφιβολίες», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης.

Έξαλλος με την επιχείρηση διάσωσης εμφανίστηκε και ο Οσκαρικός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον.

«Έρευνα, έρευνα, έρευνα. Τέσσερις ημέρες έρευνας. Έτρεχαν με τη φωτιά στα μαλλιά τους. Το υποβρύχιο ήταν κάτω από τη μύτη τους».

Ο Κάμερον είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κάτι που είναι ανεπίτρεπτο σε τέτοιες περιπτώσεις.

megatv.com

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.