Στρες: Οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να ανακουφιστείτε άμεσα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από μικρές προκλήσεις έως μεγάλες κρίσεις, το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Και ενώ δεν μπορείτε πάντα να ελέγξετε τις περιστάσεις γύρω σας, μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε αυτές.

Όταν το άγχος γίνεται ιδιαίτερα έντονο ή χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει την ευημερία σας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βρείτε αποτελεσματικές μεθόδους ανακούφισης από το άγχος που μπορούν να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα σας.

15 στρατηγικές κατά του στρες

Μερικές αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν:

Καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση.
Διαλογισμός.
Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.
Εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής.
Το να πάτε μια βόλτα.
Το να αγκαλιάσετε έναν αγαπημένο σας.
Η δημιουργική έκφραση.
Υγιεινή διατροφή.
Θετική αυτό-ομιλία.
Γιόγκα.
Ευγνωμοσύνη.
Γυμναστική.
Αξιολόγηση προτεραιοτήτων.
Κοινωνική υποστήριξη.
Εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μια επιλογή που ταιριάζει σε όλους όσον αφορά την ανακούφιση από το στρες. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.

Και αυτό που λειτουργεί για εσάς στο σπίτι μπορεί να μην είναι μια επιλογή όταν είστε στη δουλειά. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας μια ποικιλία εργαλείων ανακούφισης από το στρες.

Στρατηγικές ανακούφισης από το άγχος ταχείας δράσης

Ποιες στρατηγικές μπορούν να ανακουφίσουν γρήγορα από το άγχος; Μια σειρά από χρήσιμες τεχνικές, όπως η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής και ο διαλογισμός είναι εργαλεία ταχείας δράσης που μπορείτε να αξιοποιήσετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Οι καλύτερες για εσάς βραχυπρόθεσμες στρατηγικές κατά του άγχους είναι αυτές που:

Μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε.
Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να εξοικειωθείτε.
Παρέχουν άμεση ανακούφιση.

Δοκιμάστε την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση

Η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση είναι σαν να κάνετε σύντομες… διακοπές στο μυαλό σας. Μπορεί να περιλαμβάνει να φαντάζεστε τον εαυτό σας στο δικό σας χαρούμενο μέρος, μπροστά σε μια παραλία απολαμβάνοντας τον ήχο των κυμάτων.

Απλώς κλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό και φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον. Σκεφτείτε όλες τις αισθητηριακές εμπειρίες που θα βιώνατε εάν πράγματι βρισκόσασταν εκεί και επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει ότι βρίσκεστε πραγματικά εκεί. Μετά από λίγα λεπτά, ανοίξτε τα μάτια σας και επιστρέψτε στην παρούσα στιγμή.

Κάνουμε διαλογισμό

Ο διαλογισμός φέρνει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το στρες καθώς και διαρκή οφέλη για την διαχείριση του άγχος μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλογισμού που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η καθεμία είναι μοναδική και προσφέρει τα δικά της οφέλη.

Μπορεί να αναπτύξετε ένα μάντρα (μια σύντομη αλλά περιεκτική φράση) που μπορείτε να επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας καθώς παίρνετε αργές βαθιές αναπνοές.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρειαστείτε μερικά λεπτά για να εξασκηθείτε στη συνειδητότητα, η οποία περιλαμβάνει να βρίσκεστε συνειδητά στην στιγμή που βιώνετε χωρίς να αφήνετε την προσοχή σας να παρασυρθεί από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν ή από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον.

Εστιάστε στην αναπνοή σας

Το να εστιάσετε μόνο στην αναπνοή σας ή να αλλάξετε τον τρόπο που αναπνέετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα άγχους. Οι τεχνικές αναπνοής σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα και τον εγκέφαλό σας μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Και το καλύτερο; Κανείς γύρω σας δεν ξέρει ότι το κάνετε. Έτσι, είτε βρίσκεστε σε μια αγχωτική συνάντηση είτε κάθεστε σε ένα γεμάτο θέατρο, οι ασκήσεις αναπνοής θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους σας.

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις αναπνοής, μία από τις πιο απλές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνει:

Εισπνεύστε από τη μύτη σας και δείτε την κοιλιά σας να γεμίζει με αέρα. Μετρήστε αργά έως το τρία καθώς εισπνέετε.
Κρατήστε για ένα δευτερόλεπτο και μετά εκπνεύστε αργά από τη μύτη σας καθώς μετράτε ξανά μέχρι το τρία.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.