Στις ΗΠΑ ο Δ. Κουτσούμπας: Συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο – Πήγε στην κατάληψη του πανεπιστημίου Κολούμπια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη Νέα Υόρκη επισκέπτεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ενώ βρέθηκε και στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές του οποίου -καθώς και δεκάδων άλλων πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ- πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος του Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας διώξεις και καταστολή.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Βρισκόμαστε εδώ στο Columbia, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος, άδικος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Έχει μετατραπεί, στην ουσία, σε μία μεγάλη φοιτητική εξέγερση που αγκαλιάζει ήδη δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους αλληλέγγυοι, επίσης, στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, σήμερα, γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Και φυσικά απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνολικότερα, ειδικά στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, να σταματήσει η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και όλα τα αιτήματα που βάζει η παλαιστινιακή κοινότητα, η παλαιστινιακή αρχή σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε εδώ στη Ν. Υόρκη, στην καρδιά των ΗΠΑ, και βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ήδη είδαμε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που δείχνουν τεράστια άνοδο στη συμπαράσταση του αμερικάνικου λαού υπέρ της Παλαιστίνης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και βεβαίως καταγγελία της δολοφονίας που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εντυπωσιάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε:

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δεν μας εκπλήσσει, μας συναρπάζει. Θεωρούμε ότι έτσι προχωράει η ιστορία, έτσι θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσει μία άλλη κοινωνία, μια ζωή ευτυχισμένη χωρίς θανάτους αμάχων, χωρίς θανάτους παιδιών, χωρίς σφαγές συνανθρώπων μας».

[Στις ΗΠΑ ο Δ. Κουτσούμπας: Συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο – Πήγε στην κατάληψη του πανεπιστημίου Κολούμπια]

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη, ενώ σημείωσε πως «οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν κοινές αξίες». Αναφορά έκανε και «στην πείρα της εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και κοινότητες αντί ενορίες», σημειώνοντας πως «αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε «Από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα “του οίκου” του άλλου», ενώ επεσήμανε την «ανάγκη να μην γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου “προοδευτικού χώρου”», σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα».

Επανέλαβε, ακόμη, «την ανάγκη να στηριχτεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την ιστορία της Ελλάδας».

https://www.ertnews.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.