Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Πύργου – Κάηκαν συνολικά 882 στρέμματα σύμφωνα με το «Copernicus»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Πύργου, μετά τις φωτιές που έπληξαν δύο δημοτικές κοινότητες την περασμένη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, μια ημέρα μετά, προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την ανακούφιση των πληγέντων των κατεστραμμένων περιοχών.

Την απόφαση του υπουργείου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και σύμφωνα με αυτή αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Αλποχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδάνου και της Δημοτικής Κοινότητας Μυρτέας της Δημοτικής Ενότητας Πύργου του Δήμου Πύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 21 Ιουνίου 2024.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην απόφαση η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 22 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη χαρτογράφηση της καταστροφής που έδωσε στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές με την ονομασία «Copernicus», η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά στο Αλποχώρι και εν συνεχεία επεκτάθηκε μέχρι τη Μυρτιά, περνώντας από το Χανάκια και την Εθνική Οδό, ανέρχεται συνολικά σε 882 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Όπως προέκυψε από τη δορυφορική καταγραφή και έπειτα από την ενημέρωση του «Copernicus», η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Αλποχώρι και επεκτάθηκε άμεσα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και απείλησε τους κοντινούς οικισμούς όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112. Συνολικά επιχείρησαν 62 πυροσβέστες, χρησιμοποιήθηκαν 53 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επιχείρησαν από αέρος 5 ελικόπτερα και 10 αεροπλάνα. Επίσης, συνέδραμαν οχήματα, μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εθελοντές.

ΠΗΓΗ PATRISNEWS

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.