Μικρή παράταση λίγων ημερών για την εφαρμογή του συστήματος IRIS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παράθυρο για παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στο λογισμικό σύστημα IRIS, η οποία έληγε στις 30 Ιουνίου.

Μιλώντας την Τρίτη στην ετήσια συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα.

Καθώς υπήρξαν τεχνικά προβλήματα και στις διασυνδέσεις με τα POS φαίνεται πως το υπουργείο, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη προσανατολίζεται να δώσει παράταση ως τα τέλη Ιουλίου για την εφαρμογή του συστήματος IRIS που αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και απασχολούμενους.

«Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία που είχαμε θέσει για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράταση, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία – λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και ενδεχομένως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς» σημείωσε ο υπουργός. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πάντως ότι το επόμενο βήμα για θα είναι η επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα έως το Μάρτιο του 2025.

Πως γίνεται η διαδικασία για το σύστημα IRIS;

Η διαδικασία πληρωμής μέσω IRIS γίνεται από τον επαγγελματικό λογαριασμό μέσω εφαρμογής της τράπεζας στο κινητό τηλέφωνο.

Οι υπόχρεοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και όσοι δεν συνδεθούν εγκαίρως με το IRIS θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό πρόστιμο θα πληρώσουν 1.000 ευρώ. Όσοι πληρώσουν εγκαίρως το πρόστιμο – εντός ενός μηνός από την επιβολή του – θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Αυτή τη στιγμή το IRIS αφορά σε φυσικά πρόσωπα όμως στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εφαρμοστεί παντού ως το 2025. Σε περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας δεν προσαρμοστεί οι καταγγελίες συναλλασσόμενων κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 750.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μόλις περίπου 300.000 έχουν εγκαταστήσει το σχετικό σύστημα.

https://www.newsbomb.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.