Στο εδώλιο ακόμα και μέσα σε δύο μήνες o Απόστολος Λύτρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με διαδικασίες εξπρές οδηγείται άμεσα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται στη φυλακή αντιμέτωπος με το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, το οποίο και του απαγγέλθηκε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου.
πηγη
Ο 52χρονος δικηγόρος προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του μέσα από το κελί του στην 6η Πτέρυγα του Κορυδαλλού, γνωστή και ως Πτέρυγα των VIP κρατουμένων, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την ώρα της δίκης του την κακουργηματική κατηγορία που του έχει απαγγελθεί. Ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά καθώς, όπως ανέφεραν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, η δίκη του Απόστολου Λύτρα είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστεί ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Και αυτό διότι η ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση διεξάγεται πλέον κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, ενώ και οι πρόσθετες διατάξεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας επιταχύνουν τις εξελίξεις και στέλνουν άμεσα τον δικηγόρο στο εδώλιο «φορτωμένο» με μία κατηγορία η οποία μπορεί να επισύρει ακόμη και 20 έτη κάθειρξης.

Η έκθεση του ιατροδικαστή

Η ανάκριση άλλωστε για την υπόθεση Λύτρα βρίσκεται έτσι κι αλλιώς πολύ κοντά στην περάτωσή της, αφού το μόνο που μένει είναι να ενταχθεί στη δικογραφία η έκθεση του ιατροδικαστή που εξέτασε την 37χρονη σύζυγο του κατηγορούμενου και επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας ότι τα χτυπήματα που δέχθηκε η γυναίκα προέρχονται από ξυλοδαρμό και όχι λόγω… πτώσης της από σκάλα. Σε ό,τι αφορά τώρα τον 52χρονο έγκλειστο δικηγόρο, αυτός στο παρόν στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας δεν έχει και πολλά να κάνει, εκτός από το να προετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή.

Η μόνη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος είναι να καταθέσει προσφυγή κατά του εντάλματος της προσωρινής του κράτησης εντός 10 ημερών από την ημέρα που αυτή διατάχθηκε, και την οποία προτίθεται να καταθέσει. Γνωρίζει όμως ως δικηγόρος ότι οι προσφυγές αυτές, οι οποίες κρίνονται από δικαστικά συμβούλια, στην πλειονότητα τους απορρίπτονται.

Η παραπομπή του Απόστολου Λύτρα σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα γίνει μέσα σε ένα νέο δικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις πρόσθετες διατάξεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με αυτές, η ανάκριση για τέτοιες περιπτώσεις περατώνεται άμεσα και η δικογραφία παραπέμπεται απευθείας στο ακροατήριο χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία της έκδοσης βουλευμάτων. Οι συγκεκριμένες διατάξεις «πιάνουν» και την υπόθεση Λύτρα καθώς αφορούν αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πρόκειται δηλαδή για δικονομικές διατάξεις -και όχι ποινικές- που όταν ψηφιστούν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται ευνοεί όμως και τη Σοφία Πολυζωγοπούλου ώστε να μην επαναθυματοποιηθεί. Η 37χρονη δικηγόρος μπορεί, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, να μην καταθέσει στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου όταν έρθει η ώρα της δίκης, αναβιώνοντας έτσι ξανά την κακοποίησή της, αλλά το δικαστήριο να αναγνώσει την κατάθεση που είχε δώσει στην προδικασία.

Η συγκεκριμένη επίσης δικονομική διάταξη εισάγεται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για «την προστασία του θύματος» και με αυτή «προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης που έδωσε στην προδικασία το θύμα, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό».

Οι περιοριστικοί όροι

Πώς όμως ένας δικηγόρος που για χρόνια βρισκόταν στα δικαστήρια μετέχοντας σε μεγάλες δίκες βρέθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα σε… ελεύθερη πτώση; Μια αλυσίδα εσφαλμένων, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, κινήσεων του Απόστολου Λύτρα από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστό ότι κακοποίησε τη σύζυγό του είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης της Δικαιοσύνης προς το πρόσωπό του, η οποία κατά το στάδιο της απολογίας του τουλάχιστον είχε εξαντλήσει την επιείκειά της απέναντί του.

Οπως ανέφεραν έμπειροι νομικοί, ο κατηγορούμενος, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο ελεύθερος υπό τους όρους να μετοικήσει από την οικογενειακή εστία, να μην προσεγγίζει και να μη συναναστρέφεται με κάθε τρόπο τη γυναίκα του και να παρακολουθήσει συμβουλευτικό θεραπευτικό πρόγραμμα, έπρεπε να ξέρει πρώτος εκείνος ως νομικός ότι οφείλει να τηρήσει τους όρους αυτούς κατά γράμμα. Αντ’ αυτού, όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε στις δικαστικές αρχές η Σοφία Πολυζωγοπούλου και την οποία δέχθηκαν ως αξιόπιστη, ο 52χρονος δικηγόρος κάθε άλλο παρά με σωφροσύνη κινήθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε η σύζυγός του στις 17 Ιουνίου, ελάχιστη ώρα μετά την αναχώρησή του από το ανακριτικό γραφείο και την επιβολή των περιοριστικών όρων σε βάρος του, της έστελνε γραπτά μηνύματα στο κινητό της! Η γυναίκα, όπως αναφέρει, αναγκάστηκε να τον «μπλοκάρει», αλλά οι οχλήσεις του δεν σταμάτησαν. Μια ημέρα αργότερα, στις 18 Ιουνίου, και ενώ ο Αρειος Πάγος είχε παρέμβει στην υπόθεση ζητώντας πειθαρχικό έλεγχο ανακρίτριας και εισαγγελέως που τον άφησαν ελεύθερο με όρους, ο Απόστολος Λύτρας συνέχισε να επικοινωνεί με το θύμα με έναν άλλο τρόπο.

Οπως κατέθεσε η 37χρονη γυναίκα, δικηγόρος συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα αλλά και δικός της την πρόσθεσε, χωρίς τη συναίνεσή της, σε ομαδική συνομιλία στο Viber. «Στη συνομιλία αυτή (σ.σ.: στο Viber) απέστειλε μηνύματα ο σύζυγός μου λέγοντας ότι προσπαθούν τα παιδιά του να μιλήσουν μαζί μου για να έρθουν στο σπίτι να πάρουν λεφτά», ανέφερε στην κατάθεσή της η Σοφία Πολυζωγοπούλου, κάνοντας λόγο για παραβίαση του περιοριστικού όρου της μη συναναστροφής μαζί της από τον 52χρονο. Η συμπεριφορά αυτή όμως εκ μέρους του κατηγορούμενου κορυφώθηκε περίπου στις 10 το βράδυ της 18ης Ιουλίου, όταν η πρώην σύζυγος Λύτρα, ο δικηγόρος συνεργάτης του και η μεγαλύτερη κόρη του πήγαν στο σπίτι στο Γέρακα όπου διαμένει το θύμα, «κατ’ εντολή του», όπως κατέθεσε η 37χρονη.

Εκεί ζήτησαν να πάρουν πράγματα από την οικία έχοντας στην κατοχή τους και κλειδιά του σπιτιού, τα οποία, σύμφωνα με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου, μόνο ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος όφειλε, όπως είπε η δικηγόρος, μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων σε βάρος του να παραδώσει τα κλειδιά αυτά στις Αρχές, κάτι που δεν έκανε.

Τα παραπάνω πρόσωπα έδρασαν, σύμφωνα με το θύμα, κατ’ εντολή του 52χρονου συζύγου της, προκαλώντας της πανικό με αποτέλεσμα τη λιποθυμία της. Ολα αυτά τέθηκαν υπόψη της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση από τον δικηγόρο της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, Θέμη Σοφό, και πυροδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την προσωρινή κράτηση του Απόστολου Λύτρα.

Η ανακρίτρια μελετώντας τα στοιχεία αυτά έκρινε ότι ο 52χρονος είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο που του έθεσε, ήτοι να μη συναναστρέφεται με κανένα τρόπο με το θύμα. Γι’ αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως ήρε τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει στον Απόστολο Λύτρα και τους αντικατέστησε με τη φυλακή!

Οπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, στην απόφαση των δικαστικών αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον ποινικολόγο μετά την απολογία του είχε παίξει ρόλο και η ιδιότητά του. Επρόκειτο για δικηγόρο που είχε γνωστή διαμονή και γνώση του νόμου. Είναι δηλαδή πρόσωπο που λόγω της ιδιότητάς του γνώριζε ότι όφειλε να σεβαστεί στο ακέραιο τους όρους που του επιβλήθηκαν, δείχνοντας με τη στάση του, αν μη τι άλλο, ότι η μεταμέλεια και η συγγνώμη που εξέφρασε τόσο στην ανακρίτρια όσο και δημοσίως ήταν ειλικρινής.

Αυτό όμως δεν συνέβη. Ετσι, αυτή τη φορά οι δικαστικές αρχές «διάβασαν» τη δικηγορική ιδιότητα του Απόστολου Λύτρα… ανάποδα. Ως δικηγόρος, ανέφεραν γνώστες της υπόθεσης, ήταν δύο φορές υπεύθυνος να σεβαστεί τους όρους, πράγμα που, όπως κρίθηκε, δεν έκανε, με αποτέλεσμα να πάρει τον δρόμο για τον Κορυδαλλό το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Και όλα αυτά, ενώ για ώρες οι Αρχές τον αναζητούσαν για να τον συλλάβουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας που είχε ξεκινήσει να τρέχει για εκείνον μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η σύζυγός του με αφορμή τα μηνύματα που της έστελνε και την «επίσκεψη» των δικών του ανθρώπων στο σπίτι της στον Γέρακα.

Τι αναφέρει το ένταλμα

Το protothema.gr έχει στην κατοχή του το ένταλμα που εξέδωσε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση, ζητώντας με αυτό την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον δικηγόρο με προσωρινή κράτηση. Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του εγγράφου, ο Απόστολος Λύτρας κρίθηκε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αλλά και ύποπτος φυγής! Το ένταλμα για την προσωρινή κράτησή του αναφέρει: «Επειδή ο κατηγορούμενος απολογήθηκε ενώπιόν μας στις 17/6/2024 και μετά την απολογία του επιβλήθηκαν σε αυτόν, οι περιοριστικοί όροι: 1) της απομάκρυνσής του από την οικογενειακή κατοικία και της μετοίκησης του από αυτήν, 2) της απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής με την παθούσα σύζυγό του Σοφία Πολυζωγοπούλου και 3) της συμμετοχής του σε συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης από το οποίο θα υποδειχθεί στον κατηγορούμενο το κέντρο κοινωνικής στήριξης ή το συμβουλευτικό κέντρο για τη συμμετοχή του σε συμβουλευτικό πρόγραμμα.

Επειδή μετά την επιβολή των ανωτέρω περιοριστικών όρων έλαβαν χώρα πραγματικά περιστατικά που δικαιολογούσαν την αντικατάσταση των ανωτέρω περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση και προς τούτο υπεβλήθη από εμάς προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών αίτημά μας προκειμένου να μας παρέχει τη γνώμη του επ’ αυτού, κατόπιν τούτου εκδόθηκε η αριθμόν 73/19.6.2024 διάταξή μας αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση, διότι προέκυψε ότι οι επιβληθέντες σε αυτόν όροι δεν αρκούσαν για να εξασφαλίσουν ότι θα αποτρέπονταν ο κίνδυνος τέλεσης της νέων εγκλημάτων από τον εν λόγω κατηγορούμενο, ούτε ότι ο τελευταίος θα παρίσταται οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβάλλονταν στην εκτέλεση της απόφασης, δηλαδή προέκυψε ότι οι επιβληθέντες περιοριστικοί όροι δεν αρκούσαν για να εξασφαλίσουν το σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκαν […]».

Οι υποθέσεις του

Το δικηγορικό γραφείο του Απόστολου Λύτρα, στο οποίο εργαζόταν ως δικηγόρος και η Σοφία Πολυζωγοπούλου, είχε χειριστεί όλα αυτά τα χρόνια υποθέσεις με μεγάλη δημοσιότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, η 37χρονη δικηγόρος μαζί με άλλους συναδέλφους της είχε υπερασπιστεί τον πρώην σκηνοθέτη της σειράς «Σασμός» Κώστα Κωστόπουλο, ο οποίος αθωώθηκε από το αδίκημα του βιασμού σε βάρος της Ελενας Αθανασοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Λύτρας είχε, μεταξύ άλλων, εκπροσωπήσει ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας την Ιωάννα Παλιοσπύρου, μετείχε στη δίκη για την υπόθεση του Κολωνού όπου είχε αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας της 12χρονης, ενώ παλαιότερα είχε υπερασπιστεί την οικογένεια του Παντελή Παντελίδη στη διαμάχη που υπήρχε με τη Μίνα Αρναούτη και τη Φρόσω Κυριάκου.

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο κατηγορούμενος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του δράστη της στυγερής δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. «Κάθε πελάτης έχει τον δικηγόρο που του αξίζει», είχε δηλώσει ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας όταν έγινε γνωστό πως ο δικηγόρος του δολοφόνου της κόρης του είχε καταστεί πλέον κατηγορούμενος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Απόστολος Λύτρας, αν δεν είχε μεσολαβήσει η προφυλάκισή του, θα έπρεπε να βρίσκεται στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προκειμένου να παρασταθεί ως συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη των δύο κατηγορουμένων ως δολοφόνων του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ο 52χρονος δικηγόρος θα εκπροσωπούσε τη χήρα του αδικοχαμένου δημοσιογράφου ως συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν στα έδρανα της πολιτικής αγωγής στη δίκη που ξεκινάει για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου θα καθίσει κάποιος άλλος συνάδελφός του

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.