Έρχονται ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα των ανέργων, καθώς το τελικό σχέδιο που καταλήγει η κυβέρνηση προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με τα έτη ασφάλισης, και έξτρα ποσό για όσους πλήρωσαν περισσότερες εισφορές, νέα κριτήρια για τη διάρκεια καταβολής του και χρονικούς περιορισμούς στην καταβολή του για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό.

Το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει να αποτελεί αντικίνητρο για εργασία είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών. Χθες τη σκυτάλη πήρε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προαναγγέλλοντας ριζική μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ για σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων. Αλλαγές θα γίνουν και στο επίδομα των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το οποίο, όπως είπε ο κ. Πατέλης, λειτουργεί ως “αντικίνητρο” για την είσοδο στην αγορά εργασίας, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα κριτήρια χορήγησής του θα γίνουν αυστηρότερα και πιθανώς θα έχει μικρότερη διάρκεια σε σχέση με σήμερα.

Οι αλλαγές στον μηχανισμό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε πρώτη φάση δοκιμαστικά σε περίπου 10.000 ανέργους. Η απόφαση με τα νέα κριτήρια αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου. Με τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, μέσα στο 2025 το νέο επίδομα ανεργίας θα εφαρμοστεί σε όλους όσοι θα δικαιούνται επιδότηση λόγω ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.

Το επίδομα θα είναι ανάλογο του μισθού και των ετών ασφάλισης των εργαζομένων και μάλιστα ένα τμήμα του θα καταβάλλεται ως πρόσθετο κίνητρο απασχόλησης όσο πιο γρήγορα θα βρίσκει δουλειά ο άνεργος.
Εξετάζεται περιορισμός στη συχνότητα καταβολής του, που σημαίνει ότι όσοι μένουν άνεργοι θα έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος με μικρότερη συχνότητα απ΄ ό,τι σήμερα.

Το νέο επίδομα αναμένεται να απαρτίζεται από δύο διαφορετικά ποσά:

  • Ένα “σταθερό” ποσό το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, όπως τώρα (55%), αλλά θα ξεκινάει πιο ψηλά και θα μειώνεται (π.χ. 70% το πρώτο 3μηνο, 65% το δεύτερο, 55% το τρίτο, 45% το τέταρτο, κ.τ.λ.),
  • Ένα “μεταβλητό” ποσό το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Στο ύψος του επιδόματος θα προστίθεται και τα Δώρα εορτών, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει η προσαύξηση 10% που χορηγείται σήμερα για τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγος, παιδιά) που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των ανέργων εφόσον δεν έχουν δικό τους εισόδημα.

Το νέο επίδομα δεν θα παρέχεται ως ενιαία πληρωμή ανά μήνα (flat-rate) όπως σήμερα, αλλά θα εκκινεί από υψηλότερο επίπεδο και θα μειώνεται σταδιακά (φθίνουσα πορεία), δηλαδή θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές. Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ενώ για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και μένουν άνεργοι θα είναι μεγαλύτερο.

Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 509 ευρώ και με τον νέο μηχανισμό θα προστίθεται και ένα μεταβλητό ποσό ως μπόνους για τα έτη ασφάλισης επάνω στο βασικό επίδομα. Το ύψος του νέου επιδόματος μαζί με μπόνους μπορεί να φτάνει ως τα 1.100 ευρώ τον μήνα, για ένα τρίμηνο και στη συνέχεα θα δίδεται μικρότερο ποσό.

Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρεις πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρεις μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα μπορεί είναι έως και 20% ή 30% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος, ενώ θα υπάρχει και ένα ανώτατο πλαφόν ώστε το άθροισμα των δύο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην ξεπερνά τα 1.000, ή 1.100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα, ενώ θα μένει το μπόνους.

capital.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.