Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική την Παρασκευή – Σε «πορτοκαλί ζώνη» και η Δυτική ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και τον Κρατικό μηχανισμό, από την πρόβλεψη για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική και σε άλλες οκτώ περιφέρειες της χώρας, ενώ ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Βασίλιας Κικίλιας σήμανε καμπανάκι λέγοντας ότι «ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο».

Στον ανώτερο δείκτη επικινδυνότητας 5 για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο νωρίς τον Ιούνιο η Αττική, ενώ στο δείκτη 4 βρισκονται άλλες οκτώ περιφέρειες της χώρας. Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ευνόει το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy», ένα «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για την Αττική την Παρασκευή (21/6) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που έδωσε την δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος σε περιοχές της Πελοποννήσου της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στα Κύθηρα, τη Σκύρο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τα Ψαρά.

foties.jpg

Κικίλιας: Για πρώτη φορά τόσο νωρίς δείκτης 5 στην Αττική

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

«Όσο ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση εφιστώ την προσοχή σε όλους. Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή. Σε αυτό συνίσταται το σημερινό συντονιστικό. Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες», συνέχισε.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ «Hot-Dry-Windy» εκτοξεύει το θερμόμετρο – Ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Στα ύψη αναμένεται να ανεβάσει το θερμότερο τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» για το οποίο οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.

Το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» το καλοκαίρι του 2023 είχε οδηγησει στην εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου αλλά και των περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θέτουν ξανά την Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου, την Δυτική και την Στερεά Ελλάδα καθώς και σε νησιά του Αιγαίου σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση φωτιάς.

Ειδικότερα, αναμένεται πως τα μελτέμια ισχύος 6-7 μποφόρ που πνέουν πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Τσατραφύλλιας: Τι είναι το φαινόμενο Hot-Dry-Windy – Δύσκολο 48ωρο μπροστά μας

Για το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες», αναφέροντας ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό».

«Ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τσατραφύλλιας και συνέχισε:

«Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό. Εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και η εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που. Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη.

Επομένως, έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο. Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy», ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες. Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή».

Σε ανάρτησή του εξάλλου, ο Γ. Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για ένα δύσκολο 48ωρο.

Όπως σημειώνει η Αττική θα βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού από αύριο, Παρασκευή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες (36-37 βαθμοί Κελσίου) σε συνδυασμό με την ξηρασία, λόγω της ανομβρίας του χειμώνα, και τους θυελλώδεις ανέμους «θα εκτινάξουν την ευφλεκτότητα στα ύψη».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«”Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο στην Αττική…”

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρεθεί αύριο η Αττική, διότι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του Χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευφλεκτότητα στα ύψη.

Πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια, τα οποία κατεβαίνοντας την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα (καταβάτες) όχι μόνο θα ενισχύονται και θα θερμαίνονται σημαντικά αλλά θα χάνουν και την υγρασία τους. Οι άνεμοι αυτοί θα πνέουν όλη την ημέρα την Παρασκευή, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται τις θερμές ώρες.

Κολυδάς: Πιο επικίνδυνη η Παρασκευή – Θα «ψηθούμε» Κυριακή και Δευτέρα

Νέα στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες των επομένων ημερών παρείχε με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη και για τις πυρκαγιές, ενώ από την Κυριακή που υποχωρούν οι άνεμοι η ζέστη θα επιστρέψει δριμύτερη.

Η ανάρτησή του αναφέρει:

« ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ , ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ- ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η μεγαλύτερη βαρύτητα για την Παρασκευή η αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού της ζέστης και του ξηρού καιρού .

Η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα “σπάσει” πρόσκαιρα το μελτέμι»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.