Σε αδιέξοδο το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση έλαβαν τέλος οι διαβουλεύσεις στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, όπου ήταν προγραμματισμένο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν.

Όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου, στη συνεδρίαση δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, ενδεικτικό ίσως των διαφωνιών που ενδεχομένως υπήρχαν στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να απαντήσει, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα και το εύρος. Παρέπεμψε, δε, στον Ισραηλινό στρατό, υποστηρίζοντας πως έχει αναλάβει να εξετάσει πρόσθετες επιλογές. Η επόμενη συνεδρίαση, μάλιστα, προγραμματίστηκε για το «εγγύς μέλλον».

Σε παράλληλες δηλώσεις, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι Ισραηλινός αξιωματούχος μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουση με το Ιράν«Νομίζω ότι το Ισραήλ μάς ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που επιδιώκουν. Ψάχνουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να αμυνθούν» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Διάσταση απόψεων εντός του υπουργικού συμβουλίου

Σύμφωνα με αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο Μπένι Γκανζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Gadi Eisenkot, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ. Η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον επικεφαλής των IDF και άλλους αξιωματούχους, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12.

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης φέρεται να «μπήκε στο συρτάρι».

Η στάση, πάντως, του ίδιου του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.

Isaac Herzog: Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ιράν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι το χτύπημα του Ιράν ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου»«Τώρα, επειδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και επειδή έχουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς».

Πρόσθεσε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση είναι «ένα ακόμη παράδειγμα» του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Ιράν, «σπέρνοντας τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο».

«Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, ότι αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε.

Από την πλευρά τους, σε αρκετά πιο ήπιους τόνους κινήθηκαν πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γιοάβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκανζ.

Ο πρώτος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μία στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την από κοινού απόκρουση της μαζικής επίθεσης. «Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά σε πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή».

Στο ίδιο πνεύμα και ο δεύτερος, ο οποίος φάνηκε να μην υποστηρίζει την επιβολή άμεσων αντιποίνων κατά του ίδιου του Ιράν, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν. Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, είπε ο Μπένι Γκανζ και πρόσθεσε:

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε σε αυτή τη σημαντική δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί τώρα […] Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν – θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν, με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι ιδανική για εμάς. Και το πιο σημαντικό – μπροστά στην επιθυμία των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι».

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τα καθήκοντά μας. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί – θα νικήσουμε».

«Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα»

Την ίδια στιγμή, και μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το Ισραήλ και μίλησε για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια όσον αφορά την ισραηλινή απάντηση: «Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο αν, αλλά τι μπορεί να επιλέξουν να κάνουν οι Ισραηλινοί. Αυτή είναι μια απόφαση καθαρά δική τους».

Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι η Αμερική δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αντίποινα κατά του Ιράν. «Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συμμετείχαμε σε κάτι τέτοιο» είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να ανέβει τη σκάλα της κλιμάκωσης».

Ως προς αυτό, πάντως, το Κανάλι 12 ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει αν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν. Εξάλλου, νωρίτερα, δημοσίευμα του NBC News -επικαλούμενο τρεις ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Μπάιντεν- ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του πως ο Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.