Το σπιράλ για το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών: «Να διαμορφωθεί σε χώρο μνήμης και ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση του σπιράλ αναφέρονται τα εξής:

Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το εσωτερικό του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών -που έγινε από την Αστυνομία μετά τη σχετική έρευνα, παρουσία εισαγγελέα- ανέδειξε μία εικόνα θλιβερή, ακόμα πιο άσχημη από την εξωτερική όψη του κτιρίου. Τα δε αντικείμενα που κατασχέθηκαν προξενούν δέος: μάρμαρα, τούβλα, ρόπαλα, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη, γκαζάκια, μπουκάλια, στουπιά, μπιτόνια με βενζίνη, κροτίδες κ.α. Και όλα αυτά σε έναν χώρο που ανήκει στον Δήμο Πατρέων και, όπως αποδείχτηκε τελικά, εκτός από το ότι έμενε αναξιοποίητος επί χρόνια, αποτελούσε άνδρο παραβατικότητας.

Το σπιράλ έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα «Παράρτημα», ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να το αξιοποιήσει. Στις 28 Νοεμβρίου 2020 μάλιστα διοργάνωσε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα, όπου διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων του χώρου.

Το Παράρτημα ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς των αγώνων, σύμβολο της επιθυμίας των Πατρινών να διαφυλάξουν τις αρχές τους και τη δημοκρατία. Επιβάλλεται η άμεση αξιοποίησή του, τόσο ως χώρος μνήμης όσο και ως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, θα είναι ανοικτό για δημότες και επισκέπτες και θα προσφέρεται σε διάφορους φορείς για ποικίλες εκδηλώσεις.

Παραθέτουμε απόσπασμα της άποψης που είχε διατυπώσει ο -σήμερα εκλιπών- Νίκος Τσούκαλης κατά την εκδήλωση του σπιράλ το 2020: «Δεν πρόκειται για μια απλή αίθουσα. Πέραν της συλλογικής μνήμης που εκπέμπει είναι συγχρόνως και η εκκρεμότητα αυτής της πόλης. Δεν υπάρχει άσυλο, είναι ιδιοκτησία του δήμου και είναι θέμα τιμής για την πόλη να τον ανακτήσει. Ο χώρος αυτός ουσιαστικά έχει απαλλοτριωθεί και κανένας δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Η πόλη, είναι βέβαιο, πως θα αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, σε ποσοστά δυσθεώρητα».

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην εύρεση πόρων και την κατάρτιση σχεδίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την διαμόρφωση του χώρου σε βιώσιμο δημοτικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.