Τα τεχνητά νύχια με ακρυλικό κάνουν κακό στο δέρμα σας; Ποιους κινδύνους κρύβουν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σας αρέσουν τα μακριά, δυνατά νύχια και σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφη; Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης νυχιών και επιλέγουν τεχνητά νύχια με ακρυλικό υλικό γιατί θέλουν να έχουν όμορφα και γερά νύχια. Ποιους κινδύνους, όμως, κρύβουν τα τεχνητά νύχια με ακρυλικό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεχνητά νύχια με ακρυλικό σχηματίζονται από ένα υγρό μονομερές και ένα πολυμερές σε σκόνη και το υλικό σταθεροποιείται γρήγορα από μόνο του με την έκθεση σε φυσικό αέρα. Έπειτα το τεχνητό νύχι μπορεί να λιμαριστεί και να γυαλιστεί. Το ακρυλικό χρησιμοποιείται για ενίσχυση του φυσικού νυχιού και συνιστάται σε πολύ φαγωμένα νύχια. Κι έτσι έχετε σκληρά νύχια που δεν σπάνε με το παραμικρό.

Τα ακρυλικά νύχια μπορεί να διαρκέσουν έως και οκτώ εβδομάδες, αλλά χρειάζονται συντήρηση. Καθώς το φυσικό σας νύχι μεγαλώνει και η ακρυλική επίστρωση απομακρύνεται από την επιδερμίδα σας, θα χρειαστείτε ένα φρεσκάρισμα ή «γέμισμα» κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Θα σας προσθέσουν, δηλαδή, ακρυλικό υλικό στο κενό μεταξύ του ακρυλικού και της επιδερμίδας. Έτσι, θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των τεχνητών νυχιών και δεν θα διαχωρίζονται τα ακρυλικά νύχια από τα φυσικά σας νύχια.

Τα τεχνητά νύχια με ακρυλικό κάνουν κακό στην υγεία σας;

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Amy Kassouf, αν και τα ακρυλικά νύχια είναι δυνατά, μπορεί να βλάψουν το δέρμα, τα νύχια και τη γενική σας υγεία. Η ουσία στα ακρυλικά νύχια μπορεί να κάνει τα φυσικά σας νύχια πιο λεπτά και αδύναμα. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή και την αφαίρεση των νυχιών μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Γνωρίστε τους κινδύνους που κρύβουν τα τεχνητά νύχια με ακρυλικό, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε γρήγορα τυχόν προβλήματα.

Τα ακρυλικά νύχια μπορεί:

Να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Να δημιουργήσουν εύθραυστα και εξασθενημένα νύχια
Να προκαλέσουν ονυχόλυση
Να προκαλέσουν μόλυνση

1. Να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια αντίδραση ή ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες που αγγίζουν το δέρμα. Οι ακρυλικές ενώσεις, το συστατικό που βοηθά τα ακρυλικά νύχια να σκληραίνουν, συνδέονται συνήθως με την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Τα ακρυλικά μονομερή, τα μικρά μόρια στην ακρυλική επίστρωση, μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα γύρω από τα νύχια σας, όπως ραγίσματα ή ξεφλούδισμα, ξηρότητα, κνησμός και ερυθρότητα.

Προσοχή! Το πρώτο σημείο που θα παρατηρήσετε σημάδια αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής δεν είναι τα νύχια, αλλά τα βλέφαρά σας. Σύμφωνα με την Δρ Kassouf, «Τα βλέφαρά σας είναι το λεπτότερο δέρμα στο σώμα σας, οπότε είναι πιο πιθανό να έχετε μια αρχική αντίδραση στα βλέφαρά σας από ό,τι στο παχύτερο δέρμα γύρω από τα νύχια σας».

2. Να δημιουργήσουν εύθραυστα και εξασθενημένα νύχια

Η διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης των ακρυλικών μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής, αν όχι πιο επιβλαβής, από τα ίδια τα ακρυλικά.

Η φθορά των νυχιών συμβαίνει εξαιτίας:

Τραυματισμού του νυχιού. Αυτό το βήμα βοηθά τα ακρυλικά να προσκολληθούν, αλλά λεπταίνει και αποδυναμώνει την επάνω πλάκα του νυχιού.
Του μουλιάσματος των νυχιών για την αφαίρεση των ακρυλικών. Η τοποθέτηση των νυχιών σε ασετόν για τα συνιστώμενα 15 λεπτά μπορεί να αφήσει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα.
Αφαίρεσης υπολειμμάτων. Μετά την αφαίρεση των ακρυλικών, τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα ακρυλικών λιμάρονται από την επιφάνεια του νυχιού.

«Η αφαίρεση των ακρυλικών μπορεί να βλάψει ή και να αφαιρέσει την επάνω πλάκα του νυχιού σας» τονίζει η Δρ Kassouf. Και προσθέτει ότι «Μπορεί να καταλήξετε με πολύ αδύναμα ή εύθραυστα νύχια για περίπου έξι μήνες πριν το υγιές νύχι μεγαλώσει αρκετά για να το αντικαταστήσει».

3. Να προκαλέσουν ονυχόλυση

Ο δεσμός μεταξύ ενός ακρυλικού νυχιού και της πλάκας του νυχιού σας είναι ισχυρότερος από τον δεσμό μεταξύ της πλάκας του νυχιού σας και της βάσης του νυχιού σας. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ακρυλικά νύχια είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ονυχόλυση, όταν η πλάκα του νυχιού τους διαχωρίζεται από τη βάση του νυχιού τους.

«Τα φυσικά νύχια είναι εύκαμπτα, αλλά τα ακρυλικά νύχια δεν είναι» αναφέρει η Dr. Kassouf. «Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πληκτρολόγηση και το μαγείρεμα, προκαλούν τραύμα στα ακρυλικά νύχια. Αυτές οι κινήσεις καταπονούν την περιοχή όπου το νύχι προσκολλάται στη βάση του νυχιού. Και αυτή η καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει την απομάκρυνση του νυχιού από το δέρμα κάτω από αυτό» τονίζει η ίδια.

Η ονυχόλυση είναι σπάνια επώδυνη και ένα νέο νύχι μπορεί να αναπτυχθεί και να προσκολληθεί με επιτυχία στη βάση του νυχιού, όμως η πάθηση ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης.

4. Να προκαλέσουν μόλυνση

Τα ακρυλικά νύχια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με διάφορους τρόπους:

Τα μολυσμένα αντικείμενα μπορεί να εισάγουν βακτήρια στο κατεστραμμένο ή ραγισμένο δέρμα γύρω από τα νύχια σας.
Η τριβή της επιδερμίδας μπορεί να συμβεί όταν τα πετσάκια είναι κομμένα ή πολύ ξηρά.
Ο διαχωρισμός των νυχιών μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία και να δημιουργήσει έναν ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις (ονυχομυκητίαση) είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις που σχετίζονται με τα ακρυλικά νύχια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις.

«Μετά την αφαίρεση των ακρυλικών νυχιών σας, μπορεί να δείτε ένα κενό από κάτω» αναφέρει η Δρ Kassouf. «Εάν ο μύκητας αναπτυχθεί σε αυτό το κενό, η περιοχή μπορεί να φαίνεται πράσινη, καφέ ή κιτρινωπή. Οι βακτηριακές λοιμώξεις τείνουν να είναι φλεγμονώδεις και επώδυνες» προσθέτει η ίδια.

Συμβουλές για να αποφύγετε τη βλάβη των ακρυλικών νυχιών

Εάν αποκτήσετε ακρυλικά νύχια, λάβετε μέτρα για να μειώσετε τη ζημιά στα νύχια, το δέρμα και τη γενική σας υγεία:

Μην πειράζετε τα πετσάκια γύρω από το νύχι, γιατί αυτά προστατεύουν τα νύχια και το δέρμα σας από μολύνσεις.
Χρησιμοποιήστε καθαρά, αποστειρωμένα εργαλεία και σκεφτείτε να έχετε δικά σας εργαλεία.
Να γεμίζετε τακτικά τα νύχια σας, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες.
Ενυδατώστε τα χέρια και τα πετσάκια σας για να μην ξεραθεί και σπάσει το δέρμα.
Αποφύγετε τις οικιακές χημικές ουσίες και τα προϊόντα που μπορούν να ξηράνουν το δέρμα και να το κάνουν πιο επιρρεπές σε βλάβες.
Αφήστε τα νύχια σας να ανακάμψουν, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα ακρυλικά νύχια.
Μην αφαιρείτε τα ακρυλικά νύχια μόνοι σας, αναθέστε την αφαίρεσή τους σε επαγγελματία.

«Μόλις αφαιρέσετε τα ακρυλικά σας νύχια, πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα αφήσετε τα φυσικά σας νύχια να μεγαλώσουν» δηλώνει η Δρ Kassouf και προσθέτει: «Κρατήστε τα νύχια σας σχετικά κοντά, χρησιμοποιήστε ένα ενισχυτικό βερνίκι και ενυδατώστε πολύ για να διατηρήσετε την περιοχή του δέρματος και των νυχιών υγιή».

https://www.oloygeia.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.