Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πώς μπορεί να διαταραχθεί ο σχεδιασμός των κεντρικών τραπεζών για μείωση επιτοκίων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν τη νέα εβδομάδα ανησυχώντας για τη γεωπολιτική, με βασικό ερώτημα αν το άνευ προηγουμένου χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντιποίνων.

Με τους επενδυτές να ταλαιπωρούνται ήδη από τον επίμονο πληθωρισμό και την προοπτική τα επιτόκια να μείνουν για περισσότερο υψηλά, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα αστάθεια (volatility), σημειώνει το Bloomberg.

Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος φόβος για πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά ήταν ότι το Ιράν θα παρασυρόταν στην αντιπαράθεση. Τώρα που διευρύνεται η σύγκρουση, πολλοί λένε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και αναμένουν στροφή προς τα ομόλογα, τον χρυσό και το δολάριο, μαζί με περαιτέρω απώλειες για τις μετοχές.

Τους επενδυτές μπορεί να καθησυχάσει η δήλωση της Τεχεράνης ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί» αν δεν υπάρξει αντίδραση του Ισραήλ και μια αναφορά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.