Ποιος έκανε το μακελειό στη Μόσχα; Η Ουκρανία λέει οι Ρώσοι, ο Πούτιν λέει το Κίεβο – Εμείς, επιμένει το ISIS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε πόλεμο εντυπώσεων μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ISIS εξελίσσεται η υπόθεση του μακελειού στη Μόσχα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 143 και δεκάδες τραυματίες. Μια μέρα μετά και με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το Κρεμλίνο επιχειρεί να συνδέσει το λουτρό αίματος της Παρασκευής με την Ουκρανία επιδεικνύοντας υπόπτους που ομολογούν ότι πήραν χρήματα για να σκοτώσουν με την επισήμανση ότι είχαν σκοπό να διαφύγουν στην Ουκρανία, η ηγεσία της οποίας μιλά για επιχείρηση των μυστικών Υπηρεσιών του Πούτιν με στόχο να επιβάλει γενική επιστράτευση. 

Την ίδια στιγμή, ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιμένοντας ότι πρόκειται για «μαχητές» του που έκαναν τη σφαγή στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «επέστρεψαν ασφαλείς στη βάση τους».

«Είχαν επαφές στην Ουκρανία»

Οι ρωσικές Αρχές που κινητοποιήθηκαν  για τον εντοπισμό των δραστών και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η αρμόδια ερευνητική υπηρεσία, προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων, οι 4 εκ των οποίων, όπως αναφέρθηκε,  συμμετείχαν άμεσα στο μακελειό. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ενημέρωση που παρείχε η FSB οι συλλήψεις έγιναν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε επίσης πως, μετά την τρομοκρατική επίθεση, τέσσερις ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο και να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, προσθέτοντας πως οι δράστες είχαν επαφές στην Ουκρανία. Η FSB έκανε λόγο για ένα «καλά οργανωμένο» σχέδιο των τρομοκρατών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.
Αρνείται κάθε εμπλοκή η Ουκρανία

Η Ουκρανία από την πλευρά της, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου» πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου. Η GUR εκτιμά ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».
Η πρώτη τοποθέτηση των Ουκρανών, μετά τον ισχυρισμό της FSB πως οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν για το μακελειό στη Μόσχα -οι νεκροί είναι πλέον 133- σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με το Κίεβο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης (CPD) του Συμβουλίου ανέφερε πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, στα προάστια της Μόσχας, μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν έτσι μια σειρά από νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων. Οι κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν ήδη αυτή την εκδοχή», αναφέρει το μήνυμα της υπηρεσίας στο Telegram.

Η CPD υπενθύμισε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου και συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων δυτικών χωρών.
«Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας έχει ήδη δηλώσει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κρασνογκόρσκ είναι μια σκόπιμη πρόκληση των ειδικών υπηρεσιών του Πούτιν, για την οποία η διεθνής κοινότητα είχε προειδοποιήσει», τόνισε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης πρόσθεσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με μεγάλο αριθμό νεκρών Ρώσων πολιτών, όπως η έκρηξη στη Μόσχα το 1999 και η ομηρία σε μιούζικαλ το 2002, χρησιμοποιήθηκαν ήδη από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και την επίθεση κατά του Τσετσενικού λαού.

Η απάντηση των Ρώσων με «ομολογίες»

Βιντεοληπτικό υλικό με ανακρίσεις των συλληφθέντων που θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα στον συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο από την ανάκριση ενός εκ των συλληφθέντων, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Telegram η αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν και αναπαρήγαγαν τα μεγάλα ρωσικά δίκτυα, ο ύποπτος εμφανίζεται να τρέμει και να δηλώνει ότι άγνωστοι του υποσχέθηκαν μέσω Telegram μισό εκατομμύριο ρούβλια για να πυροβολήσει αδιακρίτως εναντίον των θεατών της συναυλίας στον πολυχώρο Crokus.

Σε σχόλια που της αποδίδονται,  η Σιμονιάν επιχειρεί να αποσυνδέσει το χθεσινοβραδινό χτύπημα από το ISIS, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ήδη τα ονόματα των δραστών, έχουμε δει τα πρόσωπά τους και μάθει για όσα “κελαηδούν” κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Αμέσως γίνεται φανερό γιατί χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εν χορώ ότι πρόκειται για χτύπημα του ISIS. Δεν πρόκειται για το ISIS και οι δράστες επιλέγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πειστεί η ηλίθια παγκόσμια κοινότητα».
Και συνεχίζει η αρχισυντάκτρια του Russia Today, λέγοντας πως «αυτό δεν είναι ISIS. Αυτοί είναι Ουκρανοί. Πρόκειται για μια καλά συντονισμένη ομάδα αρκετών άλλων», ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε και μέρος των απαντήσων που έδωσε γονατιστός ο συλληφθείς (είπε πως ονομάζεται Faridun Isamsydin και είναι 26 ετών) στις ρωσικές Αρχές κατά την ανάκρισή του.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, πως αυτοί που τον στρατολόγησαν, του έταξαν μισό εκατομμύριο ρούβλια για να σκοτώσει όλους τους ανθρώπους, που βρίσκονταν στην αίθουσα του συναυλιακού χώρου, ενώ είχε φροντίσει να πάρει προκαταβολικά – μέσω τραπεζικής κάρτας – τα μισά από αυτά. Παράλληλα, ανέφερε πως έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία, όπου βρισκόταν για σπουδές, στις 4 Μαρτίου. Όταν ρωτήθηκε για την τραπεζική κάρτα, είπε πως την έχασε κάπου στο δάσος, όταν προσπάθησε να διαφύγει, ενώ όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τα άτομα που τον στρατολόγησαν, είπε πως δέχτηκε  κάποιες ανώνυμες πληροφορίες μέσω Telegram για το σημείο στο οποίο θα έβρισκε τα όπλα.

Τα ρωσικά μέσα έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο κι άλλου συλληφθέντος για τη συμμετοχή στο μακελειό στα περίχωρα της Μόσχας. Ο συγκεκριμένος, που χαρακτηρίζεται μάλιστα «ηγετικό στέλεχος της επίθεσης», φέρεται να είπε πως «ζούσαμε σε ξενώνα με άλλους μετανάστες από το Τατζικιστάν. Δεν μπορούσα να βρω δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε κάποιος που ονομάζεται Abdula μου έστειλε μήνυμα και μου πρότεινε να σκοτώσω ανθρώπους για χρήματα».

Το διάγγελμα Πούτιν

Την πρώτη επίσημη δημόσια τοποθέτηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο, στα περίχωρα της Μόσχας, έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρώντας κι αυτός από την πλευρά του να συνδέσει το αιματοκύλισμα με την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της δήλωσής του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής μια «αιματηρή και βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», κατά την οποία «έπεσαν θύματα δεκάδες ειρηνικοί και αθώοι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στους δράστες, τόνισε πως «κρύφτηκαν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου τους είχε ετοιμαστεί ένα “παράθυρο” υποδοχής», προσθέτοντας πως «οι εγκληματίες βγήκαν για να σκοτώσουν εν ψυχρώ, να πυροβολήσουν Ρώσους εξ επαφής, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι Ναζί. Όλοι οι δράστες, οι οργανωτές και οι εκτελεστές της τρομοκρατικής επίθεσης θα υποστούν δίκαιη τιμωρία».

Όπως σημείωσε, όλοι οι δράστες (11 τον αριθμό) βρέθηκαν και συνελήφθησαν, προσθέτοντας πως «οι εχθροί μας δεν θα μας διχάσουν».

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη ολόκληρης της βάσης των συνεργών των τρομοκρατών: εκείνων που τους παρείχαν μεταφορικά μέσα, σχεδίασαν διαδρομές διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος, προετοίμασαν κρυψώνες, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών. Επαναλαμβάνω πως οι υπηρεσίες έρευνας και επιβολής του νόμου θα κάνουν τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες του εγκλήματος. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι απλώς με μια προσεκτικά, κυνικά σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση, αλλά με μια προετοιμασμένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Οι εγκληματίες ήρεμα και στοχευμένα έβαλαν στόχο να σκοτώσουν, να πυροβολήσουν εξ επαφής τους πολίτες μας, τα παιδιά μας» τόνισε ακόμα ο Πούτιν.

«Η Ρωσία έχει περάσει τις πιο δύσκολες δοκιμασίες περισσότερες από μία φορές, και έτσι θα γίνει και τώρα» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματος ο Ρώσος πρόεδρος.

ISIS: Εμείς το κάναμε, ασφαλείς οι δράστες

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, μέσω μιας ανάρτησης του ενημερωτικού της δικτύου, Amaq, στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Στην ανάρτηση – που αφήνει να εννοηθεί πως οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί – αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του “πολέμου που μαίνεται” μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους» τονίζεται σε άλλο σημείο και προστίθεται πως «εισέβαλαν οπλισμένοι με πολυβόλα, πιστόλια, μαχαίρια και βόμβες στην αίθουσα συναυλιών και τρεις άρχισαν να πυροβολούν ανθρώπους, ενώ ο τέταρτος έβαλε φωτιά στο χώρο».

protothema.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.