Champions League: Η Ισπανία τέθηκε νοκ άουτ, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία ψάχνουν το πέμπτο εισιτήριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ολοκλήρωση άλλης μιας ευρωπαϊκής εβδομάδας έφερε σημαντικές εξελίξεις στο “μέτωπο” του UEFA ranking και συγκεκριμένα στην κατάταξη της φετινής σεζόν, η οποία από φέτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Στο αναμορφωμένο Champions League οι ομάδες θα είναι 36 αντί για 32 και δύο από τα επιπλέον εισιτήρια για τον όμιλο θα απονεμηθούν στις χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή του ranking της σεζόν.

Το εισιτήριο της κάθε χώρας θα προστεθεί σε αυτά που ήδη διαθέτει κι έτσι αν αυτό καταλήξει σε μία εκ των Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία, αυτές θα έχουν πέντε εκπροσώπους στην επόμενη διοργάνωση.

Ύστερα και από τους αγώνες της Πέμπτης, η συνθήκη αυτή δεν αφορά την Ισπανία. Η πιο πετυχημένη χώρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τα τελευταία είκοσι χρόνια διαθέτει τέσσερις εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά ύστερα από τη συντριβή της Βιγιαρεάλ από τη Μαρσέιγ στον πρώτο αγώνα τους για η φάση των 16 του Europa League, αυτός ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί.

Οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι είναι οι τρεις μεγάλοι της La Liga, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, οι οποίες όμως αγωνίζονται στην ίδια διοργάνωση, στο Champions League. Η Ρεάλ έχει προκριθεί στα προημιτελικά κι αν συμβεί το ίδιο και με τις υπόλοιπες ομάδες και δύο εξ αυτών φτάσουν μέχρι τον τελικό, οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν ρεαλιστικά δεν θα είναι αρκετοί για να στείλουν την Ισπανία σε μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις της φετινής κατάταξης.

Αν η Βιγιαρεάλ αποκλειστεί με νίκη στο δεύτερο παιχνίδι, η Ισπανία μπορεί να πάρει μάξιμουμ 4,500 βαθμούς, όμως το σενάριο αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αφενός μοιάζει απίθανο οι άλλοι τρεις εκπρόσωποί της να κάνουν μόνο νίκες μέχρι το φινάλε τους και επίσης οι σύλλογοι των άλλων χωρών θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν βαθμούς.

Μάχη τριών για δύο εισιτήρια
Το ρεαλιστικό σενάριο θέλει Ισπανία και Γαλλία να μένουν πίσω στην κούρσα των δύο εισιτηρίων για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι τρεις χώρες κυνηγούν την επιπλέον θέση στον όμιλο των 36 ομάδων και δύο θα καταφέρουν να την προσφέρουν στον 5ο του πρωταθλήματός τους.

Η Ιταλία μοιάζει να έχει το απόλυτο προβάδισμα μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται στην κορυφή με 16,571 βαθμούς και μόλις έναν εκπρόσωπο να έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μάλιστα, διαθέτει ομάδες και στις τρεις διοργανώσεις κι έτσι μπορεί να πάρει βαθμούς μέχρι τέλους, ακόμα κι αν υπάρξουν “εμφύλιοι” στην πορεία που θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτους αποκλεισμούς.

Η Γερμανία βρίσκεται στη 2η θέση με 15,500 βαθμούς και τέσσερις ομάδες να συνεχίζουν από τις επτά που άρχισαν. Το αρνητικό για τους Γερμανούς είναι ότι δεν διαθέτουν ομάδα στο Europa Conference League, μία διοργάνωση που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν. Αντ’ αυτού, η Μπάγερν με την Ντόρτμουντ συνεχίζουν στο Champions League και η Λεβερκούζεν με τη Φράιμπουργκ στο Europa League.

Η Αγγλία είναι ακόμα πιο πίσω, με 14,625 βαθμούς και έξι ομάδες να συνεχίζουν, αλλά διαθέτει και μεγαλύτερο διαιρέτη, αφού άρχισε τη σεζόν με οκτώ ομάδες. Ωστόσο, η Μάντσεστερ Σίτι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League, η Λίβερπουλ για την κατάκτηση του Europa League και η Άστον Βίλα για την κατάκτηση του Europa Cpnference League, με συνέπεια να υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης πολλών βαθμών.

Σημειώνεται πάντως πως αν μια ομάδα που κατακτήσει το Champions League ή το Europa League έχει εξασφαλίσει θέση στο επόμενο Champions League και μέσω πρωταθλήματος, τότε το ένα από τα δύο εισιτήρια που δικαιούται για το τουρνουά πηγαίνει στην πρώτη επιλαχούσα χώρα του UEFA ranking και όχι στον 6ο της βαθμολογίας του εγχώριου πρωταθλήματος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.