Τράπεζες: Αλλάζουν οι χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έρχονται μειώσεις στις προμήθειες τραπεζών στα ΑΤΜ, ύστερα από την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απόφαση αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν από την Πρωτοχρονιά του 2024 τις χρεώσεις DAF. Αυτό αφορά στη χρέωση για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα. Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις θα είναι οι εξής:

Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι 2 ευρώ (από 3 ευρώ)
Στην Εθνική Τράπεζα θα είναι 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ
Στην Alpha Bank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Eurobank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Attica Bank θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών ωστόσο θα υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια. Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο. Πάντως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα συμμόρφωσης προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Ποιες άλλες χρεώσεις ενδέχεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στις χρεώσεις μετρητών
Σύμφωνα με το MEGA δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και ανακοινώσεις για επιπλέον 7 σημαντικές χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών:

Παροχή αντίγραφου κινήσεων (0,90 ευρώ έως 45 ευρώ)
Εγγραφή στο Web Banking (έως 8 ευρώ )
Υπηρεσία ειδοποιήσεων (έως 1,9 ευρώ)
Συνδρομή χρεωστικής κάρτας απώλεια ή φθορά (5-6 ευρώ)
Πάγια εντολή (0,50 ευρώ )
Μεταφορές χρημάτων (κυμαίνεται)
Πληρωμές λογαριασμών (0,50 έως 3 ευρώ)

Για το πρόστιμο ύψους σχεδόν 4,7 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, στην Eurobank, στην τράπεζα Αττικής και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για εναρμονισμένη πρακτική και το ύψος των χρεώσεων σε συναλλαγές ανάληψης μετρητών με κάρτα μίας τράπεζας από το ΑΤΜ μίας άλλης μίλησε ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

« Το ότι επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ένα τέτοιο πρόστιμο ύστερα από ενδελεχή έρευνα, αυτό δείχνει πως οι θεσμοί λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί λειτουργούν.Είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός η Επιτροπή Ανταγωνισμού» είπε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε πως « η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση θέλουν να ενδυναμώσουν τις μικρότερες τράπεζες -τις λιγότερες μη συστημικές τράπεζες για να προκαλέσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.Δεν επιβάλλεται ο ανταγωνισμός μόνο με πρόστιμα. Βεβαίως πολύ καλά έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμα. Όμως εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες τότε χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό ».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.