Ιερά Μητρόπολη Πατρών: Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο χωριό Λουκά Τριπόλεως

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών αναφέρονται τα εξής:

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου στο χωριό Λουκά Τριπόλεως, όπου υπάρχει περίλαμπρος Ναός του Αγίου και όπου τιμάται ο Άγιος, ως προστάτης και έφορος του Λουκά.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη, με την πατρική ευλογία και κυριαρχική άδεια του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, ο εκ Λουκά καταγόμενος, Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Την παραμονή τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, εν πληθούση Εκκλησία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Κατ’ αρχάς ο Μητροπολίτης Πατρών, ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος με βαθιά πατρική αγάπη και την χαρακτηρίζουσα αυτόν ευγένεια παρεχώρησε την άδεια, ως Ποιμενάρχης και την πατρική ευλογία να τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, την πανήγυρη του Ιερού Χρυσοστόμου στην γενέτειρά του και υπενθύμισε στο πυκνό Εκκλησίασμα, ότι ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, πάντοτε λειτουργούσε και κήρυττε τον θείο λόγο, και όταν ήταν Αρχιμανδρίτης στην Τρίπολη, αλλά και ως Αρχιερέας όχι μόνο στην πανήγυρη του Ιερού Χρυσοστόμου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις λειτουργεί στού Λουκά και ευλογεί τους κατοίκους του χωριού.

dsc_2525_0.jpg

Εν συνεχεία εμνήσθη των κόπων και μόχθων των συγχωριανών του παλαιόθεν για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ναού, στον τόπο όπου βρισκόταν ο παλαιός Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου, στον οποίο ανέκαθεν οι Λουκαίτες είχαν μεγάλη ευλάβεια και σε αυτόν κατέφευγαν και καταφεύγουν για κάθε τους πρόβλημα.

Άπαντες οι κάτοικοι του χωριού και οι απόδημοι ζούσαν και ζουν με τον όνομα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στα χείλη τους και στην καρδιά τους.

Επίσης μίλησε για τον μεγάλο Ιεράρχη, Πατέρα, Διδάσκαλο, Ομολογητή και Μάρτυρα της Εκκλησίας, τον Χρυσολόγο Ιωάννη και χρησιμοποίησε πολλές φράσεις από τις χρυσές του διδαχές με έκδηλη την συγκινησιακή του φόρτιση, μνησθείς «ημερών αρχαίων» και προσώπων μακαριστών Κληρικών και Λαικών Λουκαιτών, που αυλίζονται πλέον εν ουρανοίς.

dsc_2610.jpg

Μετά τον Εσπερινό ελιτανεύθη η Ιερά Εικόνα του Χρυσοστόμου πατρός της Εκκλησίας, στους δρόμους του χωριού και ανεπέμφθησαν δεήσεις υπέρ πάντων των, όπου γης ευρισκομένων Λουκαιτών και πάντων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών και υπέρ αναπαύσεως των υπό των Τούρκων αναιρεθέντων Λουκαιτών, Κληρικών, Γερασίμου Ιερομονάχου και Αθανασίου Ιερέως και των λοιπών ηρώων Λουκαιτών, της θρυλικής Πουλίνας (Βασιλικής Πουλή), αγωνίστριας του 1821 και των άλλων ηρώων που πολέμησαν στον ιερό της παλιγγενεσίας αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδος μας από τον Τουρκικό ζυγό ως και των υπό των Γερμανών αναιρεθέντων Λουκαιτών και πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων Κληρικών και Λαικών.

Ανήμερα και πάλι με την πατρική ευλογία του ευγενούς Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ναό του Ιερού Χρυσοστόμου, υπό του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Επισκόπων Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος άντλησε διδάγματα από την διδασκαλία του Ιερού Χρυσοστόμου και τα προσέφερε ως ευλογία και δέσμη πνευματικών ανθέων στους συγχωριανούς του και σε όλους τους προσκυνητές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.