Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιανουαρίου στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τελευταίος κλάδος που θα μπει θα είναι η εστίαση τον επόμενο Οκτώβριο, από τις αρχές του 2024 θα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι

Κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ επισκέφθηκε την Τετάρτη σχετικά με τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τη γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, και στελέχη του υπουργείου.

Αφού συνομίλησε με εργαζόμενους για τον τρόπο και τη χρησιμότητα εφαρμογής της, ο υπουργός δήλωσε πως η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την αγορά εργασίας και σε έναν χρόνο από σήμερα θα είναι παντού. Τελευταίος κλάδος που θα μπει θα είναι η εστίαση και αυτό θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο, από τις αρχές του χρόνου θα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι, είπε.

«Δεν είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι κάτι επικίνδυνο, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβόμαστε. Είναι, αντιθέτως, μια επανάσταση που θα δουλέψει και υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των εργαζομένων. Στο τέλος θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια δικαιότερη καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και άρα, δικαιότερες αμοιβές του εργαζομένων. Ταυτόχρονα θα πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στην αγορά εργασίας σήμερα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι αποτελεσματική στον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας, ο υπουργός απάντησε πως μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. «Εκεί δεν υπήρχε ποτέ μεγάλο πρόβλημα αδήλωτης εργασίας. Ο λόγος που εφαρμόστηκε πρώτα εκεί είναι λόγω μεγέθους των επιχειρήσεων, καθώς μπορούσαν να το εφαρμόσουν ευκολότερα και έτσι μπορούσαμε να τεστάρουμε ευκολότερα και εμείς την εφαρμογή.

Στην πραγματικότητα, η μάχη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία ξεκινάει από την 1η του έτους, όταν πια θα αρχίσει η εφαρμογή να μπαίνει και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στο σύνολο της οικονομίας και όταν θα φτάσει και σε όλους εκείνους στους κλάδους που παραδοσιακά έχουν τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. Άρα, για να το δούμε αυτό σοβαρά θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα» επισήμανε.

«Το βέβαιο είναι ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας σίγουρα θα βοηθήσει τον εντοπισμό της μαύρης εργασίας, γιατί θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ τον εργαζόμενο στην υποδηλωμένη.

Από την ώρα που θα μετράει ανά λεπτό την παρουσία του εργαζόμενου εδώ μέσα, δεν θα μπορεί να γίνει καμία μεταφορά του ωραρίου του εργαζόμενου από την κύρια απασχόλησή του στην υποδηλωμένη για να γλιτώνει η επιχείρηση ένσημα. Άρα, ο εργαζόμενος θα πληρώνεται ακριβώς αυτό που δουλεύει και θα πληρώνεται ακριβώς τις υπερωρίες που δουλεύει και έτσι θα αυξηθούν σημαντικά τα εισοδήματά του», υπογράμμισε.

«Θα εκδώσουμε διαφορετικούς οδηγούς εφαρμογής της κάρτας ανά ξεχωριστό κλάδο εργασίας για να μην έχουμε προβλήματα, αν κάπου η φύση της εργασίας δημιουργεί κάποια μη κανονικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Θα κάνουμε ξεχωριστούς οδηγούς για την εξ αποστάσεως εργασία, ξεχωριστούς οδηγούς για αυτούς που δουλεύουν έξω από την επιχείρηση, π.χ. τεχνίτες που γυρνάνε γύρω γύρω στις διάφορες γειτονιές. Όλα θα μελετηθούν με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Να μην ανησυχεί καμία επιχείρηση και κανένας εργαζόμενους στο ότι θα δημιουργήσει κάπου πρόβλημα. Η κάρτα θα βοηθήσει και τους δυο και κυρίως θα πολεμήσει την εισφοροδιαφυγή που είναι μεγάλη μάστιγα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, την 1η Ιανουαρίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία και μετά συνεχίζει και στους επόμενους κλάδους, η εστίαση θα είναι τελευταία. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση σε λίγες μέρες που θα περιέχει όλο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μέσα στο 2024 ανά κλάδο με ημερομηνία. Και από εκεί και πέρα ξεκινάμε τον διάλογο με τους διάφορους κλάδους, θα δούμε και την ΕΣΕΕ αύριο για να συζητήσουμε το λιανικό εμπόριο πώς θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

naftemporiki

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.