Ολλανδία – Γαλλία 1-2: Ο Εμπαπέ έστειλε τους μπλε στα τελικά του Euro και κράτησε γερά στο κόλπο της πρόκρισης την Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η εθνική Γαλλίας δεν… βλέπει κάποια ομάδα στον 2ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024 και το βράδυ της Παρασκευής (13/10) το επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο, αφού επιβλήθηκε 2-1 της Ολλανδίας στην “Γιόχαν Κρόιφ Αρένα” και έκανε το “6 στα 6”, που την στέλνει αυτόματα στην τελική φάση του Euro 2024 που θα γίνει το καλοκαίρι του 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ καθώς με τα δύο εκπληκτικά γκολ του εκτέλεσε τους Ολλανδούς, επέτρεψε στην Εθνική Ελλάδας (μετά το 2-1 στην Ιρλανδία) να μείνει ολοζώντανη στο κυνήγι της πρόκρισης μέσω της δεύτερης θέσης και ο ίδιος έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας τον Μισέλ Πλατινί και ανεβαίνοντας στην 4η θέση των σκόρερ όλων των εποχών για τους μπλε.

Το ματς
Ιδανικότερη εκκίνηση στο ματς δεν θα μπορούσε να βρει η εθνική Γαλλίας, αφού στην πρώτη της καθαρή ευκαιρία στην αναμέτρηση κούνησε το πλεκτό. Μετά από έξυπνη μπαλιά τρύπα του Γκριεζμάν ο Κλος έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Εμπαπέ έπιασε γυριστό σουτ, για να νικήσει τον Φερμπρούχεν και να γράψει το 1-0 για τους μπλε με το έκτο γκολ του σε ισάριθμες συμμετοχές του στα προκριματικά του Euro 2024.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ σκοράρει με την εθνική Γαλλίας απέναντι στην Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024 | 13 Οκτωβρίου 2023
Ο Κιλιάν Εμπαπέ σκοράρει με την εθνική Γαλλίας απέναντι στην Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024 | 13 Οκτωβρίου 2023 @2023 PETER DEJONG/AP IMAGES
Η συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου βρήκε τους παίκτες του Ντεσάμπ να ελέγχουν το ματς και να μην απειλούνται, με την Ολλανδία να βελτιώνεται από εκεί και πέρα και να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο, για να βρει την πρώτη καλή στιγμή της στο 27′.

Τότε που οι Ρέιντερς και Ντάμφρις συνεργάστηκαν εξαιρετικά, με τον φουλ μπακ της Ίντερ να γυρίζει τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής από τα δεξιά αλλά τον Φέρμαν να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η συνέχεια βρήκε τον Μενιάν να δείχνει άριστα αντανακλαστικά τόσο στο σουτ του Σίμονς στο 36ο λεπτό όσο και σε αυτό του Χάρτμαν στο 45′, με το φινάλε του πρώτου μέρους να βρίσκει τους Γάλλους να υπερτερούν σε αριθμό τελικών (6-4), αριθμό εύστοχων προσπαθειών (4-2), κατοχή μπάλας (56%-44%) και να έχουν φυσικά την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, το γκολ.

Ο Εμπαπέ όμως δεν σταμάτησε όμως εκεί το σόου του αφού μετά από το γκολ του στο πρώτο μέρος με το οποίο έπιασε τον Μισέλ Πλατινί στην 4η θέση των σκόρερ της εθνικής Γαλλίας με 41 γκολ σε ίδιο αριθμό αγώνων (72), τον άφησε πίσω του με ένα αριστουργηματικό γκολ στο δεύτερο.

Αυτό έγινε στο 53ο λεπτό, με τον 24χρονο σούπερ σταρ της Παρί να κάνει το “1-2” με τον Ραμπιό και να πιάνει ένα φανταστικό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, για να μην αφήσει περιθώριο αντίδρασης στον Φερμπρούχεν και να γράψει το 2-0 για τους μπλε με το ιστορικό 42ο γκολ του με το εθνόσημο.

Η συγκεκριμένη “καλλιτεχνία” του Εμπαπέ απογείωσε την ψυχολογία των Γάλλων και καταρράκωσε το ηθικό των Ολλανδών, με τους παίκτες του Ρόναλντ Κούμαν να αδυνατούν στη συνέχεια να σηκώσουν κεφάλι και τους δευτεραθλητές κόσμου να ελέγχουν με χαρακτηριστική ευκολία το ρυθμό.

Ο Μάλεν θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο 56ο λεπτό όταν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα όμως το γκολ δεν μέτρησε αφού ήταν εκτεθειμένος ο Άκε που έδωσε την πάσα ενώ στο 80′ ο φορ της Ντόρτμουντ έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ που έστειλε τη μπάλα λίγο έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Μενιάν.

Ωστόσο, η ευκαιρία του 80λεπτού αφύπνισε τους γηπεδούχους και στο 83′ “ξύπνησαν” για τα καλά, με τον Χάρτμαν να συνδυάζεται άψογα με τον Μπέρχβαϊν και να νικάει τον Μενιάν με πλασέ από πλάγια θέση αριστερά εντός περιοχής, για να μειώσει σε 1-2 και να βάλει φωτιά στο παιχνίδι.

Η Γαλλία απάντησε με ένα σουτ του Εμπαπέ που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι στο 86′ και ένα φιλόδοξο σουτ του Τουράμ που μπλόκαρε ο Φερμπρούχεν στο 87′, με την Ολλανδία από την πλευρά της να αποτυγχάνει να φτιάξει άλλη μεγάλη φάση στα εναπομείναντα λεπτά και τους μπλε να κρατούν το χρυσό τρίποντο, για να κάνουν το “6 στα 6” στα προκριματικά και να κλείσουν θέση στα γήπεδα της Γερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Χερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Άκε (80′ Φαν ντε Φεν), Ντάμφρις (62′ Φρίμπονγκ), Ντε Ρουν (46′ Βίφερ), Φέρμαν, Χάρτμαν, Ρέιντερς, Βέγκχορστ (38′ Μάλεν), Σίμονς (80′ Μπέρχβαϊν)
ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κλος (80′ Γκουστό), Κονατέ (80′ Τουράμ), Λούκας Ερνάντεζ, Τεό Ερνάντεζ, Τσουαμενί, Γκριεζμάν (87′ Φοφανά), Ραμπιό, Κομάν (71′ Ζιρού), Μουανί, Εμπαπέ

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής
Ολλανδία – Γαλλία 1-2 (83′ Χάρτμαν / 7′ 53′ Εμπαπέ)
Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2 (20′ Γιακουμάκης, 45+4′ Μασούρας)

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.