Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2: Πέρασε από το Δουβλίνο με πρωταγωνιστές Γιακουμάκη – Μασούρα και πάει για τελικό με Ολλανδία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στο Δουβλίνο πανηγύρισε η Εθνική. Η Ελλάδα επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο AVIVA Stadium για την 7η αγωνιστική του δεύτερου προκριματικού ομίλου του Euro 2024.

Πρωτεργάτες αυτού του τριπόντου, ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 20ο λεπτό και ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος αύξησε το προβάδισμα για την Εθνική στο 45+4′.

Πρόκειται για ένα τρίποντο που αυξάνει τις ελπίδες της Ελλάδας για απευθείας πρόκριση στο Euro. Βρίσκεται στην 2η θέση με 12 πόντους στο +3 από την Ολλανδία (16/10, 21:45, ALPHA, LIVE SPORT24), την οποία αντιμετωπίζει την Δευτέρα στην OPAP Arena σε παιχνίδι “τελικό”.

Πλέον η πρόκριση είναι στο χέρι της Εθνικής, καθώς με το δύο στα δύο κόντρα στους οράνιε και την αδιάφορη πλέον Γαλλία, η Ελλάδα θα έχει από τον Νοέμβριο εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας.

Το ματς
Η Ιρλανδία ήταν εκείνη που μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και άσκησε από την αρχή πίεση στην Εθνική. Στο 4′ ο Ογκμπένε από τα δεξιά τροφοδότησε τον Σμόλμποουν, με τον Βλαχοδήμο να αποκρούει. Στη συνέχεια ο Σκέιλς αστόχησε. Λίγο αργότερα ο Φέργκιουσον έκανε το σουτ από τα δεξιά, με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι του Έλληνα τερματοφύλακα.

Σταδιακά η Εθνική άρχισε να ισορροπεί. Να κρατάει δηλαδή περισσότερη ώρα την μπάλα και να πιέζει ψηλά στον αγωνιστικό χώρο τους Ιρλανδούς. Την πρώτη στιγμή της είχε στο 17′ με ένα μακρινό σουτ του Κουρμπέλη. Τρία λεπτά αργότερα, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει το προβάδισμα. Ο Τσιμίκας έκανε εκπληκτική σέντρα από τα αριστερά, ο Γιακουμάκης σηκώθηκε στον αέρα και με το κεφάλι σκόραρε.

Η Ιρλανδία επιχείρησε να αντιδράσει στη συνέχεια, με την Ελλάδα να κλείνει τους χώρους και να ελέγχει πλήρως τον ρυθμό του παιχνιδιού και να μην απειλείται. Στο 37′ ο Μασούρας έδωσε στον Γιακουμάκη, ο οποίος ελευθέρωσε στον Πέλκα στα αριστερά, εκείνος σούταρε, με τον Μπαζούνου να διώχνει σε κόρνερ.

Εφόσον η Ελλάδα έκανε ένα καταπληκτικό πρώτο μέρος φρόντισε να μεγαλώσει το προβάδισμά της πριν από το τελευταίο σφύριγμα στο 45λεπτο. Ο Μάνταλος με εξαιρετικό τρόπο βρήκε τον Γιακουμάκη στον χώρο στα αριστερά. Εκείνος γύρισε στην περιοχή, ο Πέλκας στο δεύτερο δοκάρι τροφοδότησε τον Μασούρα, ο οποίος με τη μία σούταρε για το 2-0 στο 45+4′.

Η Εθνική μπήκε δυνατά και στο δεύτερο μέρος, με τον Πέλκα να σουτάρει από τα αριστερά και να χάνει καλή στιγμή για το τρίτο γκολ. Η Ελλάδα ήλεγχε τον ρυθμό του παιχνιδιού, διαχειριζόταν το προβάδισμά της, χωρίς να αφήνει την Ιρλανδία να γίνει απειλητική. Για παράδειγμα οι γηπεδούχοι είχαν τελική με ένα μακρινό σουτ του Νάιτ στο 70′.

Το ματς είχε “σβήσει” με την Ελλάδα να βρίσκει χώρους στην αντεπίθεση και τον Ιωαννίδη στο 74′ να είναι άστοχος μετά από κεφαλιά του. Μετά το 80ο λεπτό οι Ιρλανδοί απείλησαν σε δύο περιπτώσεις, αλλά χωρίς να έχουν τη μεγάλη ευκαιρία. Μέχρι και το φινάλε η Εθνική είχε τον απόλυτο έλεγχο και έτσι στο φινάλε πανηγύρισε μία πάρα πολύ σημαντική νίκη.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μπαζούνου, Ντόχερτι, Ντάφι, Κούλεν, Μπράουν (70′ Τζονστον), Φέργκιουσον, Σμόλμποουν (70′ Ρόμπινσον), Σκέιλς, Νάιτ, Ογκμπένε (86′ Άιντα), Κόλινς (46′ Μάνινγκ)
ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Ρότα, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (64′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Πέλκας (64′ Χατζηγιοβάνης), Μπακασέτας (88′ Σιώπης), Μασούρας (88′ Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (70′ Ιωαννίδης)

*Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα τελικά του EURO 2024 στη Γερμανία, ενώ θυμίζουμε ότι η Εθνική έχει και το μαξιλαράκι του Nations League, εφόσον δεν τα καταφέρει από τα προκριματικά. Η Ελλάδα στα μπαράζ θα παίξει με ομάδες της League C που δεν έχουν καταφέρει να προκριθούν μέσω των προκριματικών. Θα χρειαστεί να νικήσει δύο παιχνίδια, έναν ημιτελικό κι έναν τελικό, ώστε να βρεθεί στη Γερμανία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.