Προκλήσεις και προοπτικές στον πρωτογενή τομέα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Του Ανδρέα Τζουραμάνη, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας με τον συνδυασμό του Κ. Καρπέτα «Μαζί Αλλάζουμε»

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ωστόσο, οι πολιτικές που ασκούνται μέχρι σήμερα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν επιτρέψει τη δημιουργική και ποιοτική αξιοποίηση του.

Απεναντίας μάλιστα, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον εντείνοντας τις συνθήκες οικονομικής ανέχειας στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, βάσει των οποίων την τελευταία δεκαετία στη Δυτική Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας μετρά απώλειες της τάξεως του 19,7% στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι λόγοι που οι αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια τους πολλοί! Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, οι κλιματικές μεταβολές, η ενεργειακή κρίση, η άδικη κατανομή των ενισχύσεων, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος που στη χώρα μας είναι κατώτερο ακόμη και του μέσου μισθού, η υποβάθμιση του ρόλου των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, η έλλειψη υποδομών, η αδυναμία διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέας με τη μεταποίηση και γιατί όχι με τον τουρισμό, είναι μόνο μερικοί.

Διαχρονικά λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, αδυναμίες και αποσπασματικές ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα, τεκμηριώνουν τη διαπίστωση ότι κράτος και περιφερειακή διοίκηση οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα για την άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Γιατί μέσα από την «αναγέννηση» του πρωτογενούς τομέα «καλλιεργείται» η ελπίδα και η προοπτική για το μέλλον του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη μας «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη και την αναγέννηση της υπαίθρου στην Περιφέρεια με στρατηγικές προτεραιότητες την εφαρμογή εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης, τις βραχείες αλυσίδες αξίας παραγωγής και κατανάλωσης και τις συλλογικές μορφές οργάνωσης παραγωγής και εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ειδικότερα, επενδύουμε μεταξύ άλλων, σε έργα αγροτικών υποδομών, στη στήριξη των βιολογικών καλλιεργειών, στη γεωργία ακριβείας, σε δράσεις σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, στην κατασκευή πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων καθώς και στη σύστασης Τράπεζας σπόρων φυτικής παραγωγής. Η  δημιουργία Δικτύου Γραφείων Ενημέρωσης Αγροτών για την καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και η στήριξη διοργάνωσης Εκθέσεων Τοπικών Προϊόντων στοχεύει στην πλήρη ενημέρωση και κατάρτιση του σύγχρονου αγρότη.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας και στην Αχαΐα αποτελεί θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της ταυτότητάς μας, καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών ένα σύγχρονο, πράσινο, δίκαιο και αναπτυξιακό μοντέλο διαχείρισης που θα μας οδηγήσει στο μέλλον με ανθεκτικότητα και ασφάλεια.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.