Επιχειρηματίας δικαιώθηκε μετά θάνατο για τις μετοχές «φούσκες»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επί μια εικοσαετία και πλέον επιχειρηματίας πάλευε μέσα στους διαδρόμους των Δικαστηρίων να αποδείξει ότι δεν είχε συμμετοχή «στις μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) που το 1999 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει οικογενειάρχες και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας στην οικονομική καταστροφή.

Ο επιχειρηματίας που ενεπλάκη στην υπόθεση με τις μετοχές φούσκες, όχι μόνο δικαιώθηκε από Δικαιοσύνη μετά από 19 ολόκληρα χρόνια μεγάλης επώδυνης πορείας, η οποία μάλιστα επηρέασε σημαντικά την υγεία του, αλλά και του επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, κ.λπ.

Με μόνη της διαφορά ότι δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε τη δικαίωσή του, ούτε την αποζημίωση που του επιδικάστηκε, καθώς πριν δημοσιευθεί η απόφαση που του επιδίκασε την αποζημίωση «μετοίκισε» και τώρα οι συγγενείς – κληρονόμοι, δηλαδή, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά διεκδικούν δικαστικά το ποσό που τους επιδικάστηκε. Tο ποσό που επιδικάστηκε ως αποζημίωση ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, ανέρχεται στα 8.000 ευρώ και είναι πολύ μικρό και σε σχέση με αυτό που ζητούσε να του επιδικαστεί το οποίο ήταν 60.000 ευρώ. Μετά από όλα αυτά, μέσω του δικηγόρους τους Αριστείδη Καραμπασιάδη, θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Πριν 24 χρόνια, το 1999, όταν το βαθύ ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, ήταν με μία οικονομική εφημερίδα στο χέρι και καθημερινά αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές, που όπως αποδείχθηκε ήταν τελικά «μετοχές φούσκες».

Το πάρτι του χρηματιστηρίου ξεκίνησε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 1999, είχε κυκλοφορήσει προεκλογική αφίσα για τις ευρωεκλογές με τίτλο: «Σήμερα 1.000.000 επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές τους έχουν αξία» και έκλεισε με ένα ηχηρό κραχ.

Η έναρξη της «φούσκας» απέφερε υψηλά κέρδη σε μικρό αριθμό επενδυτών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδυτών που επεδίωκαν να αντιγράψουν αυτή την επιτυχία.

Το καλοκαίρι του 1999, η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών) που λειτουργούσαν ως γραφεία διαμεσολάβησης για την αγορά και πώληση μετοχών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.300 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο και μεγάλες περιουσίες πουλήθηκαν (ακόμα και στάνες με πρόβατα) για να παιχτούν στο ΧΑΑ.

Τότε, συνολικά 23 εταιρείες ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για χειραγώγηση μετοχών. Η δικαστική έρευνα για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε το ’99 αλλά η υπόθεση «κόλλησε» λόγω εμπλοκής της ανακρίτριας στο παραδικαστικό κύκλωμα. Το 2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμπε 67 άτομα σε δίκη. Στη συνέχεια, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013.

Όπως εκατομμύρια Έλληνες έπαιξαν το 1999 στο Χ.Α.Α. έτσι και ο εν λόγω επιχειρηματίας μπήκε στα γρανάζια του Χ.Α.Α.

Όμως, το 2006 κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 40 περίπου για τις μετοχές φούσκες και κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, αθωώθηκε δις, αλλά έγινε έφεση/αναίρεση από τον Εισαγγελία και τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα το 2018.

Άσκησε αγωγή για αποζημίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του επιδικάστηκε το ποσό των 60.000 ευρώ ως ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, από την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας το 2006 έως και την έκδοση της οριστικής απόφαση με την οποία αθωώθηκε.

Τι λέει ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Αριστείδης Καραμπασιάδης

«Ο εντολέας μου για δύο σχεδόν δεκαετίες, διασύρθηκε, καταστράφηκε οικονομικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά ως κατηγορούμενος, για ένα έγκλημα, που ουδεμία ανάμειξη είχε.

Μετά την αθώωση του, προσφύγαμε δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αξιώνοντας την έννομη αποζημίωσή του, επιδικάζοντάς του το ποσό των 8.000 ευρώ. Δυστυχώς, έως έκδοση της αποφάσεως, ο εντολέας μου είχε ήδη προαποβιώσει.

Έτσι το στίγμα του κατηγορουμένου, τον συνόδευε μέχρι τον θάνατό του και τώρα εξετάζουμε την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

πηγή protothema.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.