Έχετε ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Εντοπίστε τις διαφορές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μήπως η πρώην ανανεωμένη, λαμπερή και λεία επιδερμίδα σας άλλαξε ξαφνικά τύπο κι έγινε τραχιά, θαμπή και ξηρή; Ή μήπως αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη είναι μια σοβαρά αφυδατωμένη επιδερμίδα;

Λεπτομέρειες, θα πείτε. Κι όμως, αν κατανοήσετε τις διαφορές τους, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ανάγκες σας και να επαναφέρετε την όμορφη εμφάνιση της επιδερμίδας σας.

Ξηρή Επιδερμίδα: Τα χαρακτηριστικά της

Σε αντίθεση με την αφυδατωμένη επιδερμίδα, η ξηρή δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα φυσικών ελαίων. Δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο αλλά μία μόνιμη κατάσταση. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τραχιά υφή της, η έλλειψη ελαστικότητας και άνεσης, και η εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.

Πώς περιποιούμαι την ξηρή επιδερμίδα;

Δεν μπορείτε να “διορθώσετε” τη ξηρή επιδερμίδα, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε την άνεση, τη λάμψη και την ποιότητά της. Καταρχάς, εμπλουτίστε τον καθαρισμό σας με ένα έλαιο καθαρισμού ή ένα καθαριστικό balm. Αποφύγετε τα αφρίζοντα καθαριστικά που ξεπλένονται με νερό, εκτός και αν περιέχουν εντατικούς ενυδατικούς και ενδυναμωτικούς παράγοντες, όπως ceramides και αμινοξέα. Άλλη μία πηγή βοήθειας είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (όπως το έλαιο κριλ) θα ενισχύσει τη φροντίδα της ξηρής επιδερμίδας εκ των έσω.

Αφυδατωμένη επιδερμίδα: Τα χαρακτηριστικά της

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η αφυδατωμένη επιδερμίδα, που μοιάζει άτονη λόγω της διαταραγμένης κεράτινης στιβάδας  και εμφανίζει μικρές τριγωνικές λεπτές γραμμές. Επίσης, ίσως να τη νιώθετε να «τραβάει» ιδίως μετά τον καθαρισμό. Η λέξη ‘αφυδάτωση’ περιγράφει μία συγκεκριμένη ανάγκη που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιονδήποτε τύπο. Ακόμα και στον μεικτό ή λιπαρό. Αντί για έλλειψη φυσικών ελαίων, η αφυδατωμένη επιδερμίδα παρουσιάζει έλλειψη υγρασίας.

Αν κι εσείς έχετε προσέξει σημάδια της αφυδάτωσης αυτήν την περίοδο, πιθανώς να φταίει η αλλαγή της εποχής ή οι καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα, το άγχος, η ηλιακή ακτινοβολία, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν τον επιδερμιδικό φραγμό, που αποτελεί το πρώτο οχυρό της άμυνας και ενυδάτωσης του δέρματος.

Πώς περιποιούμαι την αφυδατωμένη επιδερμίδα;

Αποφύγετε τη χρήση «σκληρών» απολεπιστικών με χοντρούς κόκκους, οι οποίοι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αντί αυτού, καθαρίζετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό, όπως ένα διφασικό μικυλλιακό νερό, ή ένα γαλάκτωμα με ceramides που σέβεται το pH. Επιπλέον επιλέξτε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο και αμινοξέα που χαρίζει υγρασία σε βάθος.

https://www.instyle.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.