Βουτιά στο 2,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τις αρχικές -πολύ ενθαρρυντικές- επιδόσεις για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη επιβεβαίωσε η Eurostat, καταδεικνύοντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κύματος ανατιμήσεων κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτήστην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat ήταν επίσης 2,4%.

Η εν λόγω επίδοση αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, βέβαια (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε σχέση τον Αύγουστο του 2023), ο σχετικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +1,9%, το υψηλότερο σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.

Η επίδοση του 4,3%, η οποία επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση, αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η τελική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,5%, έναντι 5,3% τον Αύγουστο και 5,5% τον Ιούλιο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 8,8% (9,7% τον Αύγουστο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -4,7% (-3,3% τον Αύγουστο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,7% από 5,5% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 4,2% από 4,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,3%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο 1,4%.

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη του ευρώ, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ολλανδία (-0,3%) και το Βέλγιο (0,7%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9%), στην Κροατία (7,4%) και στη Σλοβενία (7,1%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία έμεινε σταθερός στο 5,7%. Στην Ιταλία, αντίθετα, επιταχύνθηκε στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο. Αισθητή άνοδο εμφάνισε και στην Ισπανία, από 2,4% στο 3,3%.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.