Παπαζάχος: “Ξυπνούν” τα ρήγματα του Κορινθιακού – Τι λέει για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ιδιαίτερη συχνότητα η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει αρχίσει να …χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ, τελευταίες ημέρες ο Κορινθιακός κόλπος, καθώς καταγράφονται συχνές δονήσεις στην περιοχή με πιο πρόσφατο το «χτύπημα» των 3,7 βαθμών στο Ξυλόκαστρο.

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε  τους λόγους για τους οποίους οι σεισμοί είναι τόσο συχνοί τις τελευταίες ημέρες. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, μιλάμε για τον Κορινθιακό κόλπο, είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον ελλαδικό χώρο, έχει μόνιμη σεισμικότητα. Αν είσαι κάτοικος του Ξυλοκάστρου, του Αιγίου, της Πάτρας είναι απίθανο να μην νιώσεις κάποιο σεισμό», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια ακολουθία, η οποία είναι βόρεια από το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του κόλπου. Υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, τα οποία ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες. Η έκτασή τους παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται σαν να είναι τοπική. Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5αρι», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος κατέληξε πως «ο λόγος που ο Κορινθιακός κόλπος έχει  συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι γιατί το 1965 δυτικότερα, υπήρξε ένας σεισμός, το 1981 είχαμε τον “σεισμό των Αλκυονίδων”, ο οποίος είχε προκαλέσει βλάβες και στο λεκανοπέδιο. Ανάμεσά τους υπάρχει μια περιοχή που δεν έχει σεισμικότητα και γι’ αυτό έχει μεγάλη προσοχή. Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, έτσι είναι η σεισμικότητα στον Κορινθιακό».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Τι συμβαίνει τελικά με τον Κορινθιακό κόλπο; Θα πρέπει να ανησυχεί και η Αχαϊα μια και εδώ και μερικές ημέρες «χορεύει» η περιοχή πάνω από το Ξυλόκαστρο; Πόσο επηρεάζεται η Πάτρα; Ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης για μία ακόμη φορά μίλησε στην «Πολιτεία» για το θέμα. Να θυμίσουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον Κορινθιακό κόλπο. Αυτή τη φορά όμως ήταν «ξεκάθαρος»! «Δεν μιλάμε κύριε Φλαμή για τις Αλκυονίδες, αλλά για ένα μικρό ρήγμα πάνω από το Ξυλόκαστρο. Το οποίος έδωσε αρκετές δονήσεις». Όπως είπε  πρόκειται για «μικροσεισμική ακολουθία» με μέγιστο σεισμό τα 3,4 Ρίχτερ. «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα» προσθέτει ο σεισμολόγος. Παράλληλα σημειώνει ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».

Όπως υπενθυμίζει ο Άκης Τσελέντης «είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα…»!

Ο κ. Τσελέντης μας θύμισε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απέφυγε να «μαϊντανοποιείται» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και να εμφανίζεται για… ψύλλου πήδημα, σεβόμενος τον κόσμο που έκανε τις διακοπές του και τους επαγγελματίες τουρισμού.

Να θυμίσουμε ότι η περιοχή παρακολουθείται συνεχώς (όπως και η Αιγιάλεια και το Ρίο – Αντίρριο) με πυκνό δίκτυο σεισμοκράφων.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.