ΗΠΑ: Αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης, γεγονός που θεωρείται «κακή εξέλιξη» για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Οδείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση αλλά ελαφρώς μικρότερη, στο 3,6%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 0,6%, από 0,2% τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν.

«Η τιμή της βενζίνης είναι αυτή που συνέβαλε περισσότερο στη μηνιαία αύξηση, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της αύξησης» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος της στέγασης, που αυξήθηκε για 40ό συνεχόμενο μήνα.

Να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της τιμής της βενζίνης τον Αύγουστο, η τιμή της ενέργειας έχει μειωθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το άνοιγμα, δεν παρατηρήθηκε κάποια αντίδραση που να σχετίζεται με την αύξηση του πληθωρισμού. Η Γουόλ Στριτ άνοιξε με ελαφριά άνοδο, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει αύξηση +0,26% και τον Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,19%.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.