Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την νέα παραλλαγή Eris

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια νέα παραλλαγή του Covid με την ονομασία Eris εμφανίστηκε καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών και εξασθένισης της ανοσίας αυτό το καλοκαίρι.

Ένας απόγονος της Omicron, η Eris, ή EG.5.1, ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου, αλλά τώρα ευθύνεται για ένα στα 10 κρούσματα Covid.

Είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον Arcturus που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων μόλυνσης σε ποσοστό 39,4%, σύμφωνα με την UKHSA.

 

Η αύξηση των κρουσμάτων Covid έρχεται καθώς ο εκτιμώμενος αριθμός εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 200.000 τον περασμένο μήνα, από 606.656 προβλεπόμενα κρούσματα στις 4 Ιουλίου σε 785.980 στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με τη μελέτη The Zoe Health Study, η οποία εκτιμά τα στοιχεία για τις μολύνσεις Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή Eris;

Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris εμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 κυρίως στην Ασία.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 2023, το 11,8% των επεισοδίων του Ηνωμένου Βασιλείου είχε χαρακτηριστεί ως Eris (στοιχεία από τις 27 Ιουλίου 2023). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αντιπροσωπεύει πλέον το 14,6% των περιπτώσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την EG.5.1 στον κατάλογο των παραλλαγών υπό παρακολούθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η Eris είναι ένα στέλεχος του Omicron. Σύμφωνα με τη μελέτη ZOE Health Study, τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Omicron είναι τα εξής:

ρινική καταρροή
Πονοκέφαλος
Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
Φτέρνισμα
Πονόλαιμος

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.