Μια συγκλονιστική ανάρτηση…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O γνωστός Πατρινός γιατρός, πρ. αν. διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης έκανε μια συγκλονιστική ανάρτηση στο fb:

Καθαρός λόγος!!!
Πράξη δεύτερη από το σημερινό Ρευματολογικό μου ιατρείο.
Ζεύγος Κούρδων γύρω στα 45 έρχεται πρώτη φορά για επίσκεψη στο ιατρείο. Η σύζυγος πάσχει από ετών από γενικευμένα μυοσκελετικά άλγη. Συνήθης η κατάθλιψη και η ψυχοσωματική κατάσταση που εμείς οι Ρευματολόγοι ονομάζουμε ινομυαλγία στην γκετοποιημένη μουσουλμανική γυναικεία κοινότητα. Είτε θα μένουν στο σπίτι είτε θα δουλεύουν στην καθαριότητα. Μέχρι εκεί έφτασε η γενιά αυτή των γυναικών μεταξύ 40-60 ετών. Τα παιδιά τους παλεύουν ασφαλώς να ξεφύγουν από αυτό.
Η συγκεκριμένη κυρία όμως δεν πάσχει ακριβώς από αυτό.
Έμεινε 9 χρόνια στις τούρκικες φυλακές όπου βασανίστηκε ανελέητα. Και μετά της δόθηκε Άσυλο στην Ελβετία. Της απέμειναν οι χρόνιοι πόνοι στην ωμική και αυχενική μοίρα και πολλοί ακόμη εφιάλτες. Και δεν είχε ινομυαλγία, είχε ευτυχώς άραγε (😉 σύνδρομο υπερελαστικότητας που προδιαθέτει σε χρόνιους πόνους καταπόνησης. Και έκανε με επιτυχία μπαλέτο στην εφηβεία της, οι περισσότεροι με ανάλογες αρθρώσεις ξεχωρίζουν σε αθλήματα που απαιτούν ευκαμψία στην νεότητα τους. Παρά τα τραύματα της είχε την δύναμη να αποκτήσει σύντροφο και να κυοφορήσει επιτυχώς στα 45 της, το μωρό της το οποίο ακόμη θηλάζει είναι μόλις 11 μηνών.
Αυτό όμως που με συντάραξε δεν ήταν αυτό. Θα μπορούσα να γράψω βιβλία ολόκληρα από τις εξιστορήσεις, τις συμπεριφορές και τα συμβάματα ασθενών μου από τις 140 περίπου χώρες που ζούν στη Βασιλεία.
Ήταν το ταξίδι που οργανώνουν οι συγγενείς τους απο το Κουρδιστάν και το ζευγάρι με το μωρό τους από την Ελβετία την επόμενη βδομάδα στην Σάμο με σκοπό να αντικρίσουν εκείνοι το ελπιδοφόρο νεογέννητο. Στην ουδέτερη πυρίκαυτο αλλά μη απαγορευμένη για λίγο ζώνη. Εκεί που επιτρέπεται να σμίξουν πάλι τα συναισθήματα, τα όνειρα, οι καρποί της ζωής και οι εφιάλτες του παρελθόντος. Καλό καλοκαίρι.
Πράξη πρώτη από το σημερινό μου Ρευματολογικό ιατρείο.
Ευπρεπέστατος, πράος και καλοσυνάτος Ελβετός συνταξιούχος χρόνιος ασθενής μου, όπως λόγω κουλτούρας οι περισσότεροι άλλωστε, απόλυτα πειθαρχημένος από ετών στις θεραπευτικές οδηγίες μου, μου εξιστορεί την πρόσφατη εμπειρία του από την επίσκεψη του στην λεβεντογέννα Κρήτη. Με απόλυτη ηρεμία και χωρίς κανένα ίχνος εμπάθειας.
«Αρρωσταίνω με κολικό των χοληφόρων σε έδαφος γνωστής χολολιθίασης στο ξενοδοχείο μου έξω από το Ηράκλειο. Ο συνεργαζόμενος ιατρός του ξενοδοχείου μου ζητά μετά από μια παυσίπονη ένεση να νοσηλευτώ. Μου θέτει το δίλλημα αν θέλω υψηλή ή μέτρια προς χαμηλή ποιότητα περίθαλψης υπονοώντας τα Νοσοκομεία (!). Με εισαγάγει σε μια ιδιωτική κλινική όπου μου χορηγούν ενδοφλέβια ενυδατική αγωγή ενώ η κρίση του κολικού είχε περάσει και με κρατούν εκεί νηστικό για 3 μέρες. Όταν τόλμησα να ρωτήσω γιατί δεν σιτίζομαι έστω και ελαφρά προτρέπουν στη σύζυγό μου να πάει να αγοράσει φαγητό από έξω μια και στη κλινική δεν προβλέπεται καμιά χορήγηση τροφής. Και στο τέλος μου ζητούν να χειρουργηθώ πράγμα που αρνήθηκα να κάνω χωρίς να συμβουλευτώ τον οικογενειακό μου ιατρό στην Ελβετία. Βγαίνοντας πλήρωσα 2.500 Ευρώ».
Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να αισθάνεσαι τέτοια ντροπή για την χώρα σου και για τους υποτιθέμενους συναδέλφους σου που τα καλοκαίρια αρμέγουν συστηματικά και ανεξέλεγκτα τους «κουτόφραγκους». Και δεν είναι ως γνωστόν οι μόνοι, πάρα πολλοί συμβάλλουν λίγο – πολύ στο να ζήσουν οι τουρίστες τον μύθο τους στην Ελλάδα…
“Το ιατρικό κατεστημένο έχει γίνει σημαντικότατη απειλή για την υγεία. Το ιατρικό επάγγελμα εξουσιάζει την ιατρική. Το αποτέλεσμα είναι ολέθριο και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τη νέα αυτή επιδημία ονομάζω ιατρογένεση, από τις ελληνικές λέξεις ιατρός και γένεσις“.
Ιβαν Ίλιτς. Ιατρική νέμεση.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.