Καύσωνας «Κλέων»: Πάνω από 40°C σε 37 περιοχές – Έως 84°C η θερμοκρασία πάνω στα αυτοκίνητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως προκύπτει από την τελευταία επικαιροποίηση του Δελτίου της ΕΜΥ, οι υψηλές θερμοκρασίες κορυφώθηκαν  σήμερα.

Ενδεικτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, υψηλότερες θερμοκρασίες κατέγραψε η θερμική κάμερα στην άσφαλτο και πάνω στα αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό πως, στο Facebook του EnternityGR δημοσιεύονται οι φωτογραφίες του Δημήτρη Κορέτσου και όλες είναι τραβημένες με θερμική κάμερα.

Σύμφωνα με αυτές, στην οροφή του αυτοκίνητου φαίνεται η θερμοκρασία να είναι στους 84 βαθμούς Κελσίου ενώ στα πλαϊνά φτάνει μέχρι τους 70,1 βαθμούς. Σε άλλη φωτογραφία, η θερμοκρασία στην άσφαλτο κυμαίνεται από 57,5 βαθμούς ως 62,3 βαθμούς.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών

Το meteo.gr δημοσίευσε των χάρτη των θερμοκρασιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με πολλά σημεία να βρίσκονται στο «κόκκινο» και το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Θήβα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 43,2 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στη Νεμέα Πελοποννήσου, καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών.

Όσον αφορά την Αττική, στο κέντρο της Αθήνας και στον Απρόπυργο σημειώθηκαν 40αρια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στους 39 βαθμούς.

Αλλά και στη Νότια Κρήτη, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες 41,7 και 41,2 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, σε 37 σημεία σε όλη την Ελλάδα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη με τη θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κορύφωση του κύματος καύσωνα  αναμένεται στη χώρα την Παρασκευή 14/7, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά τους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο Χάρτη 1, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Χάρτης 1: Προγνωστικός χάρτης Έκθεσης Πληθυσμού στις υψηλές θερμοκρασίες

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3. Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης 2 Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Χάρτης 2: Προγνωστικός Χάρτης Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών στους Δήμους της Αττικής.

Ο χάρτης αποτελεί προιόν του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών που αναπτύχθηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ριπές ανέμου), όπως παρέχονται από τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους συνεργασιών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό ενεργειών, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών. Στους δύο χάρτες του γραφικού που ακολουθεί συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

Εικόνα 1: Η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων και ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική την Παρασκευή 14/07 και το Σάββατο 15/07.

Από τα ξημερώματα, άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν τις παραλίες της Αττκής προκειμένουν να πάρουν μία «ανάσα δροσιάς».

Live η  εξέλιξη του “Κλέωνα”

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.