Youth Pass: Ποιοι νέοι θα λάβουν το επίδομα και ποιοι μένουν εκτός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί το επίδομα, το λεγόμενο “Youth Pass” στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα λαμβάνουν τα 150 ευρώ για δυο συνεχόμενα έτη. Για το θέμα αυτό μίλησε χθες και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, οι 18αρηδες θα πάρουν φέτος το Σεπτέμβριο επίδομα 150 ευρώ και οι ίδιοι που θα γίνουν 19 ετών του χρόνου, δηλαδή το 2024 θα πάρουν επιπλέον 150 ευρώ προκειμένου να ξοδέψουν τα χρήματα τους σε τουρισμό, σε πολιτισμό και σε μεταφορές. Δηλαδή οι παραπάνω θα πάρουν συνολικά 300 ευρώ επίδομα.

Ουσιαστικά όλοι οι νέοι θα παίρνουν το επίδομα των 150 ευρώ όταν θα συμπληρώσουν τα 18 έτη και επιπλέον 150 ευρώ το επόμενο έτος όταν θα κλείσουν τα 19  έτη τους. Δηλαδή θα πάρουν  συνολικά 300 ευρώ.

Η διάταξη 

«Παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών » σημειώνεται  σε διάταξη του νομοσχεδίου.

«Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος»  προστίθεται  σε διάταξη του νομοσχεδίου.  Το μέτρο είναι μόνιμο αφορά  σχεδόν 200.000 νέους και θα ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Youth Pass: Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη και ποιοι είναι οι χαμένοι 

Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα για την καταβολή του Youth Pass στους δικαιούχους:

Όσοι έκλεισαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τα 19 έτη (και φέτος είναι 20 ετών ) αλλά και 18 έτη και φέτος είναι 19 ετών θα πάρουν στην πρώτη πληρωμή φέτος τον Σεπτέμβριο επίδομα 150 ευρώ (Youth Pass) στο ψηφιακό τους πορτοφόλι.
Ειδικά οι πολίτες που έκλεισαν το 2022 τα 18 έτη θα πάρουν 150 ευρώ και του χρόνου, καθώς φέτος (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023) κλείνουν τα 19 έτη.

Ωστόσο θα υπάρξουν και ορισμένοι νέοι που δεν θα πάρουν το Youth Pass. Οι πολίτες που μένουν εκτός επιδόματος είναι όσοι γεννήθηκαν το 2002. Όπως είπε χθες  ο κ. Θεοχάρης, όσοι έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη και πάνω από αυτό το ηλικιακό όριο δεν θα πάρουν το Youth Pass . Ενώ όσοι συμπλήρωσαν πέρυσι τα 19 έτη θα πάρουν 150 ευρώ συνολικά.

Τι εξετάζεται για τις αιτήσεις

Ο κ. Θεοχάρης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για το Youth Pass οι δικαιούχοι λόγω του ότι τα στοιχεία τους τα έχει το κράτος . «Δεν ξέρω εάν αυτή η διαδικασία θα γίνει με την υποβολή αιτήσεων …. εν πάση περιπτώσει θα το δούμε αυτό. Ενδεχομένως και να μην χρειάζεται να γίνουν αιτήσεις για το Youthpass…τα στοιχεία υπάρχουν » είχε επισημάνει χθες ο κ. Θεοχάρης.

Η ψηφιακή κάρτα

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων αναμένεται να παραμένει ενεργοποιημένη για 2 χρόνια από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της, μετά την πάροδο των οποίων το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο. Διευκρινίζεται πως δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά του Youth Pass σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή η ανάληψή του.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.