Wagner: Φουντώνει ο πόλεμος με τον ρωσικό στρατό – Κατάρριψη ελικοπτέρου και επιχείρηση κατάληψης του Ροστόφ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για τα καλά φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ του στρατού της Ρωσιας και των μισθοφόρων της Wagner, που μέχρι πριν μερικές μέρες πολεμούσαν για τον Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Wagner», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Πριγκόζιν υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Wagner παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

 «25.000 μαχητές είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε»
Ο Πριγκόζιν επίσης διεμήνυσε πως ο ίδιος και οι 25.000 (όπως είπε) άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Πριγκόζιν.

 Φόβοι και αυξημένα μέτρα στην Μόσχα και σε άλλες ρώσικες περιοχές
Η Μόσχα, η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν σήμερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λόγω της εξέγερσης της Wagner.

“Βάσει των πληροφοριών που μας έρχονται, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας”, αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, στην περιφέρεια του Ροστόφ, όπου η Wagner δηλώνει ότι έχουν φτάσει δυνάμεις της, οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους.

“Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας (του Ροστόφ). Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω Telegram.

Οι αρχές κάλεσαν στη συνέχεια τους κατοίκους της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας να μην μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης. Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτίρια.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας και ότι έχουν διεισδύσει στην πόλη Ροστόφ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ, που βρίσκεται 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε και αυτός τη λήψη «ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας».

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί (στην προστασία) κρίσιμων υποδομών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, καλώντας τον πληθυσμό να “διατηρήσει την ψυχραιμία του” και να αποφεύγει τις μετακινήσεις προς τον νότο, προς την κατεύθυνση ρωσικών περιφερειών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ σημείωσε επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Επιβλέπει την κατάσταση ο Πούτιν
Την ίδια ώρα ο Πούτιν «ενημερώνεται συνεχώς» για την εξέλιξη της κατάστασης, όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

«Οι ειδικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας, η FSB, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνική Φρουρά, ενημερώνουν συνεχώς τον πρόεδρο για τα μέτρα που λαμβάνονται να να εφαρμοστούν οι οδηγίες που τούς δόθηκαν», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

 ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.