Την κατάσταση στη δημόσια Υγεία την γνωρίζουν όλοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο γνωστός πατρινός γιατρός, πρ. υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης έκανε μια εύστοχη ανάρτηση, σχετικά με την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία:

«Με αφορμή τον θάνατο της ασθενούς πάνω σε καρότσα φορτηγού στη Κω, τις τελευταίες μέρες παρελαύνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί, υποψήφιοι βουλευτές και δεν συμμαζευετε από όλα τα μέσα και αλληλοκατηγορουνται για το ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Κραυγάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να υπάρχουν περιστατικα σαν αυτό στην Κω.

Ολοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει καθημερινά με τις μεταφορές των ασθενών και την κατάσταση των νοσοκομείων, και εμείς ως εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
Και επειδή τα γνωρίζουμε θα πρέπει να πούμε ότι η άτυπη διακομιδή ασθενούς πάνω σε καρότσα όχι απλά δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά αποτελεί των κανόνα στην περιφέρεια και στα νησιά.
Αλίμονο αν οι ασθενείς δεν έχουν περιβάλλον να τους μεταφέρει με δικό τους όχημα στο νοσοκομείο.
Στην περιοχή της Κεφαλονιάς που τυχαίνει να την έχω γνωρίσει τους τελευταίους μήνες μέσω της εργασίας μου στο κέντρο υγείας της περιοχής, υπηρετούν 2 ασθενοφόρα για 35.000 κατοίκους (οι οποίοι υπερπολλαπλασιάζονται προφανώς κατά την τουριστική σεζόν.
Από τα 2 αυτά ασθενοφόρα, το ένα είτε είναι εκτός υπηρεσίας είτε βρίσκεται εκτός νησιού για διακομιδή.
Την στιγμή που γράφονται αυτά έχουμε επικοινωνήσει με ασθενοφόρο για τη διακομιδή ασθενούς εδώ και αρκετή ώρα και η απάντηση είναι ότι υπάρχει μόνο ένα στο νησί που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 40χλμ και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο ώρες για να γίνει η διακομιδή.
Τυχαίνει και δεν είναι βαρύ το περιστατικό.
Αν ήταν τι θα συνέβαινε?
Θα μιλάγαμε για μεμονωμένο περιστατικό που είχε την ατυχία να μην προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο?
Η θα ήταν ευθύνη του κράτους που έχει απαξιώσει την δημόσια υγεία και ενώ γνωρίζει τα προβλήματα δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του ΕΣΥ?
Επειδή το ερώτημα είναι ρητορικό, η απάντηση προφανώς είναι το δεύτερο. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε παρά για κρατικό έγκλημα.
Προ 3 εβδομάδων περίπου, διακομισαμε ηλικιωμένη ασθενή με φιάλη οξυγόνου σε δικό της όχημα, με τον επιμελητή βάρδιας να ακολουθεί με δικό του μέσο, γιατί πολύ απλά το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού δεν θα προλάβαινε και πάλι να έρθει εντός διωρου.
Αυτά γράφονται για να δείξουμε απλά ότι οι θάνατοι των δύο συνανθρώπων μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα μόνο τυχαίοι δεν είναι.
Κάθε μέρα οι ιατροί, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους παίζουμε κορώνα γράμματα την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της διάλυσης και πλήρους απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας.
Είναι πολλά τα περιστατικά σε όλη τη χώρα που συνανθρωποι μας έχουν φύγει σαν το σκυλί στο αμπέλι με αυτήν την διάλυση. Και θα ήταν πολλά περισσότερα αν δεν έδινε τον καλύτερο του εαυτό το προσωπικό του ΕΣΥ.
Θα το πούμε και ας το κρατήσουμε καλά.
Την κατάσταση την γνωρίζουν όλοι.
Κάθε θάνατος ασθενούς που δεν προλαβαίνει να έρθει να τον παραλάβει το εκαβ λογω της τραγικης υποστελέχωσης δεν ειναι ένας απλός θάνατος.
Είναι κρατικό έγκλημα, στο όνομα της ιδιωτικοποίησης και της υγείας-εμπορευμα.
Είμαστε όλοι καθημερινά αντιμέτωποι με αυτό.
Υποστελεχωμένο εκαβ, υποστελεχωμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, προσωπικό που αμείβεται με 800 ευρώ και δίνει 600 ευρώ για νοίκι (τουλάχιστον στα νησιά), πλήρης υπολειτουργία των περιφερικών ιατρείων (αλήθεια τίνος ευθύνη είναι αν φύγει ένας ασθενής από ένα απλό αλλεργικό σοκ απλά και μόνο επειδή ο ιατρός που έχει θέση σε ένα περιφερικό ιατρείο καλύπτει κενά του ΕΣΥ σε άλλες θέσεις και δεν λειτουργεί το ιατρείο του?).
Αυτή και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ.
Ένα διαρκές, προμελετημένο έγκλημα.
Και μόνο εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση.»
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.