Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ βάζει στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων – Κόμμα “πυροτέχνημα” η Νίκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Δημήτρης Κουτσούμπα μίλησε σε συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων που διοργανώνουν οι Κλαδικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

«Είμαστε ξανά εδώ στη Θεσσαλονίκη, για να δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τη νέα εκλογική μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Στις εκλογές του Μάη έγινε ένα θετικό βήμα, μέσα σε ένα αρνητικό συσχετισμό που παραμένει. Τώρα πάμε να κάνουμε και τα επόμενα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε συγκέντρωση Εργατοϋπαλλήλων, των Κλαδικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης του κόμματος, στο αίθριο του Δημαρχείου.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως ξέρουμε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ «ήταν το μόνο στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε πολλούς να χαμογελάσουν, ακόμα και πολλούς που τελικά δεν το ψήφισαν» και προσέθεσε ότι «τους λέμε να το κάνουν τώρα, για να χαμογελάσουμε περισσότερο όλοι μαζί. Για να κοπεί το χαμόγελο σε όσους ονειρεύονται ‘πανίσχυρες’ κυβερνήσεις, που θα τσακίζουν τους εργαζόμενους ή όσους καλλιεργούν τέτοιους φόβους για να εκβιάσουν πάλι τον λαό πάνω από την κάλπη».

«Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ για 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στη συναίνεση που θα της παρέχουν όλοι οι άλλοι», σημείωσε, προειδοποιώνταςπως αυτό είναι που θα μετρήσει για τον λαό «απέναντι στα δύσκολα που του ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό λέμε: στις 25 Ιουνίου ΚΚΕ δυνατό, γιατί η ελπίδα βρίσκεται μόνο εδώ».

«Η ψήφος στο ΚΚΕ, συνειδητή επιλογή χιλιάδων»

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη σημαντική άνοδο που καταγράφει το κόμμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που αναδεικνύει, όπως είπε, ότι «αυτή η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί συνειδητή επιλογή χιλιάδων που συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές τα τελευταία χρόνια σε όλα τα μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή τους».

Και σημείωσε πως η ανάδειξη του ΚΚΕ σε τρίτο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές, στο Γ’ και στο Δ’ Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, «αντικατοπτρίζει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις πολύμορφες άλλες δράσεις όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες», αναφέροντας ειδικότερα:

– Τους αγώνες της εργατικής τάξης σε μια σειρά χώρους δουλειάς, «για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, όπως στη ‘Μαλαματίνα’, σε επιχειρήσεις Τροφίμων, Μετάλλου, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Επισιτισμό – Τουρισμό και αλλού.

– »Τους αγώνες για να εμποδιστούν πλειστηριασμοί και εξώσεις εργατικών – λαϊκών οικογενειών, στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου».

«Το ΚΚΕ βάζει στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων»

Την περίοδο 2019 – 2023 κατατέθηκαν από το ΚΚΕ στη Βουλή περισσότερες από 600 Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Αναφορές για τα προβλήματα του λαού στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία, ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ φρόντισε να ‘μπουν’ στη Βουλή αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής για καταβολή μισθών, επιδομάτων και ενσήμων, σε χώρους όπως τα πρώην σούπερ μάρκετ ‘Καρυπίδης’, η ‘Εξπρές Σέρβις’, η νηματουργία ‘Βαρβαρέσος’, τα ιδιωτικά φροντιστήρια, η ΕΛΒΟ, ο ΟΑΣΘ, η MLS.

»Αλλά και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΣΙΔΕΝΟΡ, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις για εργαζόμενους – συνδικαλιστές, π.χ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, του Σωματείου Εργολαβικών Εργαζομένων του ΑΠΘ, καθώς και οι μαζικές απολύσεις στη ‘Μαλαματίνα’, στην ‘Ελληνικός Χρυσός’. Για εργατικά ‘ατυχήματα’, όπως η πτώση εναερίτη του ΟΤΕ στον δήμο Λαγκαδά, στα εργοτάξια του μετρό, κ.α.».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «και φυσικά φέραμε στη Βουλή και το θέμα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ με άμεσες προσλήψεις οδηγών και διασωστών που, αν είχαν προχωρήσει, τώρα μπορεί να ζούσαν και η γυναίκα στην Κω και η νέα κοπέλα στη Νέα Μάκρη».

«Κυνικά απαράδεκτες οι δηλώσεις Πλεύρη»

«Αλήθεια πόσο κυνικές, απαράδεκτες είναι οι δηλώσεις του Πλεύρη, που είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημόσιες δομές υγείας όλο τον χρόνο σε ένα νησί, επειδή γεμίζει με τουρίστες το καλοκαίρι;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «τουρισμό και κέρδη θέλουν να έχουν όλο τον χρόνο, αλλά η υγεία του λαού αποτελεί γι αυτούς ‘κόστος’. Πόσο επίκαιρο, είναι το σύνθημα ‘τα κέρδη τους ή οι ζωές μας’».

Ζήτησε από τους εργαζόμενους να δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «δεν έχει ανάγκη ο λαός της Α’ Θεσσαλονίκης από 9 βουλευτές της ΝΔ, που εκλέχθηκαν στις 21 Μαΐου και μπορεί να γίνουν και περισσότεροι τώρα με το απαράδεκτο μπόνους που κλέβει τις έδρες από άλλα κόμματα. Δεν έχει ανάγκη ούτε τους 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανάγκη από περισσότερους κομμουνιστές, αγωνιστές βουλευτές του ΚΚΕ».

«Να μη χαθεί καμία ψήφος λόγω αποχής»

Να πουν «όχι» στην αποχή, κάλεσε τους πολίτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν KKE, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, να το κάνουν τώρα:

«Για να είμαστε όλοι μαζί πιο δυνατοί, στις 26 Ιουνίου, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των συμφερόντων των πολλών».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης ημέρας» είναι συγκεκριμένο, υποστηρίζοντας πως «είναι η επιστροφή σε ‘ματωμένα’ πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, με ‘βατήρα’ τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους, τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και οι ‘μεταρρυθμίσεις’ για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δισ. ευρώ για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η πιο αποφασιστική προώθηση της στρατηγικής της ‘πράσινης μετάβασης’, που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις, η δέσμευση να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2027, όπως αποκαλύπτει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, την οποία κανείς τους δεν τολμά να αμφισβητήσει. Με δυο λόγια, τριετίες τέλος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι χώροι δουλειάς έγιναν μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών»

«Το ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών έχει την σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι «πάνε πακέτο» με την εντατικοποίηση, τη δουλειά – λάστιχο, τη γενικευμένη εργολαβοποίηση, αλλά και τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όλα αυτά φέρνουν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους, πρόσθεσε, αναφέροντας πως αυτή είναι η αιτία που μετράμε έναν νεκρό εργάτη κάθε τρεις μέρες: «Μόνο αυτή την τριετία οι εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης είχαν 120 εργατικά ατυχήματα».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

«Εμείς όλοι μαζί, με ισχυρό ΚΚΕ και μαζικούς αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκια μας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς», είπε ο γραμματέας του κόμματος, παραθέτοντας τις προτάσεις του:

«Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850€ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενους με μια τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται στα 935€ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ, αν και αυτό έγινε όνειρο θερινό μετά τις συστάσεις της Κομισιόν.

»Αυτή η πρόταση είναι συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες προτάσεις του ΚΚΕ για σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες, με την επαναφορά της Κυριακής αργίας.

»Είναι συνδεδεμένη με την πρόταση για ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, για τους οποίους η ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δε λένε κουβέντα και τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων».

Κόμμα «πυροτέχνημα» η «Νίκη» – Προτείνει «σκλαβοπάζαρο»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα νέα κόμματα που δημιουργήθηκαν και διαλύθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια, για να καταλήξει στη «Νίκη», που «μόνο νέο κόμμα δεν είναι», όπως είπε.

«Θυμηθείτε τα τελευταία 15 χρόνια, είχαμε ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΜΕΡΑ25, που μπήκαν στη Βουλή, εγκλώβισαν και παρέσυραν λαϊκό κόσμο, νέους και νέες, δίνοντας ανάσα βοήθειας στο σάπιο σύστημα.

»Τόσο ‘νέα’ είναι αυτά τα κόμματα που έχουν ρηξικέλευθες προτάσεις για τους εργαζόμενους: Όπως η ΝΙΚΗ, που προτείνει καταναγκαστική εργασία με αυξημένες κρατήσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε δάνειο. Δηλαδή σκλαβοπάζαρο, για να μην χάσουν οι τράπεζες ούτε ευρώ».

Και τόνισε ότι «καμία ψήφος δεν πρέπει να είναι ‘πάμε και όπου βγει’, αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ».

«Πάμε να κάνουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, λοιπόν, για να είναι δυνατός ο λαός απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, για να δυναμώσει η προοπτική των καλύτερων ημερών που θέλουμε να ζήσουμε και θα ζήσουμε. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ δυνατό!», δήλωσε καταληκτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

https://www.in.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.