Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση μισθών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

*Της Κατερίνας Σολωμού

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, δυστυχώς, δεν αποτελεί απλώς μια αφορμή εορτασμού, αλλά έντονου προβληματισμού για τα οξέα  προβλήματα που ταλανίζουν τους άοκνους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Άλλη μία επέτειος  βρίσκει το νοσηλευτικό κλάδο,  να στενάζει  κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό, κατάκοπο και με τσακισμένα δικαιώματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αυτές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπερνούν τις 20.000 και ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία εξακολουθεί να μειώνεται.

Επιβεβλημένη είναι η σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού. Η πανδημία απάντησε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε αυτό το αίτημα.

Σήμερα  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας,  η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες  των νοσηλευτών, ώστε να συμβάλει  στην βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας.

Επιβάλλεται ο νοσηλευτής να αποκτήσει  ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της Αχαϊας, αλλά και όλης της χώρας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στις προγραμματικές θέσεις για την υγεία, που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, με στελέχη του Τομέα Υγείας, στον οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, προτείνει με σαφήνεια την κάλυψη όλων των κενών, με μόνιμες προσλήψεις, αλλά και αύξηση αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Για τους  Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι  και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή.   Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

*Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.