Κώστας Σβόλης: Να πούμε αλήθειες για το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πάτρα Ενωμένη” Κώστα Σβόλη αναφέρονται τα εξής:

Το 2018 και 2019 με δύο αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων ενέκρινε, κατά πλειοψηφία και με επιφυλάξεις Δημοτικών Συμβούλων, την εισήγηση του Δημάρχου κ. Πελετίδη να παραχωρηθεί ο χώρος του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου (έκτασης  53,5 στρεμμάτων και συνολικής επιφάνειας κτιρίων  44.751 τ.μ.) στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ο χώρος αυτός αγοράσθηκε από τον Δήμο Πατρέων το 1998  με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου κ. Καράβολα.

Η παραχώρηση αυτή έχει χρονικό ορίζοντα 30 ετών και θα συνδυαστεί με ανάπλαση του χώρου,  με πρωτοβουλία της σημερινής Περιφερειακής  Αρχής,  με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  (ΣΔΙΤ). Μια εξέλιξη που για όσους δεν έχουν ιδεολογικές  εμμονές με τα ΣΔΙΤ είναι καλοδεχούμενη.

Εγείρονται, όμως, δύο εύλογα ερωτήματα για τη Δημοτική Αρχή:

1) Γιατί δέχτηκε να παραχωρήσει τον νευραλγικό αυτό χώρο και δεν προέβη η ίδια στην αξιοποίηση  με κρατική χρηματοδότηση (όπως υποστήριζε τότε), παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα μέρος της αξιοποιημένης επιφάνειας  που ακόμη δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί;

και

2) Γιατί αποδέχεται την εξέλιξη της κατασκευής με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ενώ ο Δήμαρχος και τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης καταφέρονται, μονίμως,  εναντίον της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεωρώντας ότι η μέθοδος ΣΔΙΤ ωφελεί το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος  του δημοσίου συμφέροντος;

Στις συζητήσεις, τότε, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου ότι τελικά το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για να λάβουν την απάντηση του κ.  Πελετίδη ότι: «Δεν θα είναι ΣΔΙΤ…». Δηλαδή ο Δήμαρχος ή δεν έλεγε την αλήθεια  ή δεν είχε αντιληφθεί αυτό που είχαν αντιληφθεί οι υπόλοιποι.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/6/2024 η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την παράταση της συμφωνίας παραχώρησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποδεχόμενη την εξέλιξη της ανάπλασης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Οφείλει, όμως,  να μας απαντήσει ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης γιατί ο Δήμος Πατρέων απώλεσε τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου και γιατί, ενώ είχε τη δυνατότητα,  δεν  ανέκοψε  την παραχώρηση, σύμφωνα και με τις ιδεολογικές του αναφορές, αφού θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ.

Μήπως ο κ. Πελετίδης  έχει εξελιχθεί από έναν υποστηρικτή της ταξικής επανάστασης  σε έναν κρυφό ρεφορμιστή και, κατά περίπτωση, ιδανικό καπιταλιστή;

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.