Δήμος Ερυμάνθου: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη φωτιά – Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δ.Ε. Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιουνίου.

Η φωτιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη και εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η πυρκαγιά στο καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς, Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα έκανε «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και αγροικίες. Δυστυχώς από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν εκατοντάδες ζώα, κυρίως, αμνοερίφια, ενώ αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια.

Παράλληλα, τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου και κυρίως, στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Ερυμάνθου από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, θέτοντας όλο τον μηχανισμό του επί ποδός. Μηχανήματα και υδροφόρες συνέδραμαν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, συντονίζοντας το προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για την έγκαιρη εκκένωση των χωριών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος λειτούργησε άμεσα χώρο για την υποδοχή των κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στο δημοτικό κατάστημα Σταυροδρομίου, παρέχοντάς τους φιλοξενία και φροντίδα.

«Οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη σε μία δύσκολη ημέρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, με την επικινδυνότητα να είναι στο επίπεδο ‘4’. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα, έφθασαν με καθυστέρηση. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, πάντως προέχει να αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους συνδημότες μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής», δήλωσε ο κ. Μπαρής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.