Παρίσι: Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 41η Αγορά της Ποίησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σεν-Σουλπίς (Saint Sulpice) στο Παρίσι, η 41η Αγορά της Ποίησης (Marché de la Poésie), ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ποίησης στην Ευρώπη, που υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες ποιητές, εκδότες και αναγνώστες. Φέτος, προσκεκλημένη και τιμώμενη χώρα  είναι η Ελλάδα, που συμμετέχει δυναμικά, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, με Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, που θα παρουσιάσουν το έργο τους στο γαλλικό κοινό. Τους επισκέπτες του φεστιβάλ υποδέχεται, ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική ποίηση- το περίπτερο 415-  οργανωμένος από το ελληνικό βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο «Δεσμός».

Την εθνική συμμετοχή της χώρας προετοίμασαν το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Centre Culturel Hellénique) η Ελληνική Πρεσβεία, ο «Δεσμός», και το Ελληνικό  Σπίτι  (Fondation Hellénique) στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού. Η διοργάνωση έρχεται ως συνέχεια των επιτυχημένων εθνικών συμμετοχών στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού,  στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επαγγελματικό και πολιτιστικό πρόγραμμα και καλεσμένους Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, κ.ά. (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, 12-14 Μαρτίου, 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, 8-11 Απριλίου, Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι, 12-14 Απριλίου).

Η επιλογή και το πρόγραμμα καταρτίστηκε με την επιμέλεια των διοργανωτών του φεστιβάλ, Yves Boudier και Vincent Gimeno-Pons, με τη συνεργασία ομάδας μεταφραστών και κριτικών και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ενημέρωσε την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ για όλες τις γαλλικές μεταφράσεις έργων Ελλήνων ποιητών που πραγματοποιήθηκαν για τη γαλλική αγορά τα τελευταία χρόνια. Από την  Ελλάδα μετέχουν οι ποιητές/τριες Δημήτρης Αγγελής, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Ευθυμία Παναγιώτου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Γιάννης Στίγκας, Θανάσης Χατζόπουλος, Δήμητρα Χριστοδούλου, και η Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, ο Σταμάτης Ζωχιός, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, συγγραφέας, μεταφραστής, η Κλειώ Μαυροειδάκου, διευθύντρια της ποιητικής σειράς των εκδ. «Δεσμός», μεταφράστρια και η Σίσσυ Παπαθανασίου, συγγραφέας, μεταφράστρια, διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται αναγνώσεις ποιημάτων στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα,  παρουσιάσεις και συζητήσεις για την ελληνική ποιητική σκηνή και συναντήσεις με τους Έλληνες ποιητές, καθώς και συναυλίες μελοποιημένης ελληνικής ποίησης και μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε έργα Ελλήνων ποιητών.

Η διοργάνωση Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 41η Αγορά της Ποίησης στο Παρίσι αποκτά και μια επιπλέον βαρύτητα καθώς φέτος το καλοκαίρι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη γαλλική πρωτεύουσα όπου διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον του γαλλικού Τύπου με εκτενή δημοσιεύματα σε γαλλικές εφημερίδες (https://www.marche-poesie.com/presse-41e-marche-de-la-poesie/)

Πηγή: ΥΠΠΟ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.