Βρετανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Κινέζο επιτετραμμένο για τις κυβερνοεπιθέσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης όπου του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας με το οποίο το Φόρεϊν Όφις καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνοεπιθέσεις κατά βουλευτών και της Εκλογικής Επιτροπής στη Βρετανία, τις οποίες το Λονδίνο αποδίδει στο κινεζικό κράτος.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τέτοιες απειλητικές ενέργειες και θα συνεχίσει να λαμβάνει ισχυρά μέτρα με τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο για να απαντήσει σε αυτές», δήλωσε το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωση, αφότου κάλεσε τον επιτετραμμένο της κινεζικής πρεσβείας, ο οποίος αντικαθιστά τον πρεσβευτή όταν απουσιάζει.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησαν χθες, Δευτέρα, το κινεζικό κράτος ότι βρίσκεται πίσω από αρκετές κυβερνοεπιθέσεις κατά των δημοσίων φορέων τους.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν κατήγγειλε ενώπιον του κοινοβουλίου «δύο κακόβουλες κυβερνοενέργειες» το 2020 και το 2021 που είχαν στόχο βουλευτές επικριτικούς προς το Πεκίνο και κατά της Εκλογικής Επιτροπής της Βρετανίας.

Η επίθεση κατά της Εκλογικής Επιτροπής είχε καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε διακομιστές που περιείχαν κυρίως αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων με τα στοιχεία 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων και η οργάνωσή τους θα υποστεί κυρώσεις για τη φερόμενη εμπλοκή της στις επιχειρήσεις αυτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε από την πλευρά του επτά Κινέζους για «γόνιμη επιχείρηση ηλεκτρονικής πειρατείας παγκόσμιας κλίμακας» κατά τη διάρκεια 14 ετών προκειμένου να συμβάλλουν στους “στόχους οικονομικής κατασκοπείας και πληροφοριών εξωτερικού” του Πεκίνου.

Για την επιχείρηση αυτή χρειάστηκε να σταλούν 10.000 και πλέον email σε εταιρίες, πολιτικούς, υποψηφίους στις εκλογές και δημοσιογράφους που εργάζονταν στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, διευκρίνισε τη Δευτέρα η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μόνακο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μια ομάδα με την ονομασία APT31 βρίσκεται πίσω από αυτό το «πρόγραμμα κυβερνοκατασκοπείας» που φέρεται να διαχειριζόταν το ισχυρό κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας από την πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Το Πεκίνο «διαμαρτυρήθηκε έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα εμπλεκόμενα μέρη και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του», απάντησε σήμερα ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον «ένωσε τις δυνάμεις της με τη Βρετανία για να μεγαλοποιήσει αυτές τις λεγόμενες κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις» κατήγγειλε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.