Στην Ουκρανία ο Όρμπαν – Αλλάζει στάση στο θέμα του πολέμου και βάζει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ουκρανία εργάζεται για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε χθες (25/1) η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλχα Στεφανίσινα, σε σχέση με δηλώσεις που έκανε σύμβουλός της στο πρακτορείο Reuters.

Για 50 δισ. ευρώ: Ο Όρμπαν «κρεμάει» τον Πούτιν και τα βρίσκει με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης στο X, πρώην Twitter, την Τετάρτη.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι είπε επίσης στον Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι θα συνεχίσει να προτρέπει το κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσει την επικύρωσή της με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.

Στα βήματα του Ερντογάν

Μετά την έγκριση της ένταξης από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, αναμένεται πλέον η υπογραφή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η έγκριση από το ουγγρικό κοινοβούλιο (και η υπογραφή της προέδρου της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ) προκειμένου η Σουηδία να γίνει και επίσημα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, λοιπόν, αποφάσισε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι ευρωβουλευτές έχουν -κατά πλειοψηφία- μπλοκάρει το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο προοριζόταν για την Ουγγαρία, λόγω των αντιδικαιωματικών πολιτικών που ασκεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Άλλωστε, χτες είδε ότι η στροφή Ερντογάν δίνει στην Τουρκία τα πολυπόθητα για την ίδια F-16, με τη Δύση ν’ αποδεικνύει ότι προτίθεται να ευεργετήσει όποιον θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην τρέχουσα γεωπολιτική και γεωοικονομική παγκόσμια κρίση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προαναγγείλει την αλλαγή πλεύσης

Εξάλλου, το ηγετικό καθεστώς της ΕΕ έδειξε προ ημερών την πρόθεσή του να επανασυνδεθεί με τον Βίκτορ Όρμπαν, βάζοντας της πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρυσώσει το χάπι μιας επανασύνδεσης με το καθεστώς της Ουγγαρίας και παράλληλα να δείξει ότι το ηγετικό καθεστώς της ΕΕ παύει να συμμετέχει στις αντιδράσεις στις αντιδικαιωματικές πολιτικές που ασκεί ο Βίκτορ Όρμπαν.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2024, η επικεφαλής της Κομισίον αποχώρησε προκλητικά από το Ευρωκοινοβούλιο προτού ξεκινήσει η συζήτηση για τις αντιδημοκρατικές πολιτικές που ασκεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. «Ursula von der Leaving», σχολίασαν δηκτικά ευρωβουλευτές που πολεμούν τον Όρμπαν. Πρόλαβε ωστόσο να μιλήσει για τον Όρμπαν – προτού αποχωρήσει. Τι είπε; Θέλοντας να ωθήσει τις εξελίξεις προς το ξεμπλοκάρισμα του οικονομικού πακέτου που θέλει ο Όρμπαν, είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διορθώνει τα λάθη του, βρίσκεται σε καλό δρόμο, όλα βαίνουν κατ’ ευχήν…

in.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.