Νew York Times: «Ελλάδα και Τουρκία, που αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια, ορκίζονται να εργαστούν ειρηνικά»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα αναφέρονται οι New York Times με δημοσίευμά τους.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι ηγέτες των χωρών υπέγραψαν την Πέμπτη μια «δήλωση για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία», σε μια προσπάθεια να θέσουν τα δύο γειτονικά, αντίπαλα έθνη σε μια πιο εποικοδομητική πορεία.

Ο τελικός στόχος, όπως είπαν, ήταν να επιλυθούν οι μακροχρόνιες διαφορές, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες τις έφεραν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν διακήρυξη, καθώς ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια.

Αν και η συμφωνία δεν είναι νομικά δεσμευτική, είναι ιστορικά σημαντική -προηγούμενοι Έλληνες ηγέτες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να την επιτύχουν- και φέρει ισχυρό συμβολισμό, επισημαίνουν οι συντάκτες.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των δύο χωρών συμμετείχαν επίσης σε συνομιλίες για θέματα όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, ο τουρισμός και το εμπόριο. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να διπλασιάσουν το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των χωρών τους, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.