Παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη η ιστορική οικία του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καλέντζι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη η ιστορική οικία του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καλέντζι του Δήμου Ερυμάνθου, η οποία θα λειτουργήσει ως Μουσείο Παπανδρέου και Λαογραφικό Μουσείο.

Σε μία σεμνή τελετή το μεσημέρι της Τετάρτης έγιναν τα εγκαίνια παρουσία του βουλευτή Αχαΐας, πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, Ν. Φαρμάκη, του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θόδωρου Μπαρή κι εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων.

Η ανακαίνιση της οικίας έγινε μέσω του ευρωπαϊκού έργου «TheRout_Net» του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020».

«Είναι χρέος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης για να υλοποιεί έργα που αναδεικνύουν κάθε πλευρά της υλικής και άυλης κληρονομιάς του τόπου μας, προάγοντας τελικά την τοπική ανάπτυξη. Είναι χρέος της Περιφέρειας όμως και να τιμάει τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε η Δυτική Ελλάδα. Και αναμφίβολα, μία από αυτές είναι και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας»», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη, Φ. Ζαΐμη, τον πρώην Περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, τον πρώην Δήμαρχο, Θ. Καρπή, την πρόεδρο της Κοινότητας, Χαρ. Σταματοπούλου κι όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου επεσήμανε πως «με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της ιστορικής οικίας του Γεωργίου Παπανδρέου εκπληρώνεται ένα σημαντικό χρέος απέναντι στη σπουδαία αυτή πολιτική οικογένεια των τριών εκλεγμένων Πρωθυπουργών που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Από τον Γέρο της Δημοκρατίας που γεννήθηκε εδώ σ’ αυτό το σπίτι στις 13 Φεβρουαρίου 1888, στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου τον νεότερο, πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαΐας. Αυτό λοιπόν το ζωντανό κομμάτι της πολιτικής κι όχι μόνο ιστορίας της χώρας βρίσκεται εδώ. Στο μικρό χωριό του Καλεντζίου, με την τεράστια όμως ιστορία. Πρόκειται για ένα κτίριο- ορόσημο για την τοπική μας ιστορία, η αξιοποίηση του οποίου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του Καλεντζίου, απαντώντας στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως κεφαλαιώδες ζήτημα, σε μια περίοδο όπου η αμφισβήτηση των πολιτικών αξιών και των αγώνων για δικαιοσύνη, ευημερία και πραγματική Δημοκρατία είναι έντονη» και προσέθεσε πως «το κτίριο αυτό είναι συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του οικισμού και την ιστορία του τόπου μας και πλέον η αξιοποίησή του αποτελεί βασικό μας μέλημα, ώστε να αποτελέσει έναν λειτουργικό χώρο στον οποίο το παρελθόν θα συναντά το μέλλον».

Να σημειωθεί πως ο Δήμος σε συνεργασία με την σύμβουλο του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού, μουσειολόγο, Νάντια Ασκούνη βρίσκονται σε συνεργασία, καθώς έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο και ο εμπλουτισμός του με εκθέματα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.