“Στην καρδιά της Γάζας” ο ισραηλινός στρατός – Σφίγγει ο κλοιός για τους αμάχους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Ο Νετανιάχου δηλώνει εκ νέου ότι θα το πάει “μέχρι τέλους”, ενώ προειδοποιεί και τη Χεζμπολάχ για ενδεχόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι επιχειρούν στην “καρδιά” της πόλης της Γάζας, όπου νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι τανκς βρίσκονταν περιμετρικά για μια πιθανή έφοδο στην πόλη.

Για να ενδυναμώσει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως οι στρατιώτες του έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Ανυποχώρητος για τους ομήρους ο Νετανιάχου

Το ύφος των προηγούμενων ημερών διατήρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου δήλωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια.

“Δεν θα σταματήσουμε”, είπε.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Νέα έξοδος αμάχων

Τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός φέρεται να βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, μια νέα έξοδος αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις εικόνες που έρχονται από το μέτωπο του πολέμου, που δείχνουν τους αμάχους, με όσα προσωπικά αντικείμενα μπορούν, να παίρνουν το δρόμο προς το άγνωστο.

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική “κόλαση” στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ άρχισε σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα.

“Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Τουρκ. “Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση μιας διεξόδου απ’ αυτή τη δίνη του πόνου”.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την έκκλησή του για επείγουσα κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γάζα γίνεται “νεκροταφείο για τα παιδιά”.

“Οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί πλήττουν πολίτες, νοσοκομεία, στρατόπεδα προσφύγων, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής”, είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.