IDF: Ακολουθεί έφοδος σε νοσοκομεία και τούνελ – Απειλές της Χαμάς και τρόμος για τους αμάχους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μπορεί το βράδυ της Δευτέρας (6/11), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να δέχτηκε παραινέσεις από τον Τζο Μπάιντεν για «τακτικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο για εν μέρει κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται να ισχύει στον ισραηλινό στρατό.

Και αυτό γιατί υψηλόβαθμα στελέχη του IDF, αλλά και πρώην επικεφαλής, τονίζουν ότι η έφοδος ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία στις επόμενες 48 ώρες, μοιάζει αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί δείχνουν να βαδίζουν βήμα – βήμα στο σχέδιο για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών της Χαμάς μέσα στον λαβύρινθο των τούνελ.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο μέτωπο της Γάζας βρέθηκε και ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Γιαρόμ Φίνκελμαν, ο οποίος επιθεώρησε τις δυνάμεις και την κατάσταση που έχει καταγραφεί στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς. Στην αξιολόγηση συμμετείχε και ο αρχηγός του Σώματος Μηχχανικού Μάχης, στρατηγός Ίντο Μιζράχι, ο οποίος ανέλυσε όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι στρατιώτες του για τις στοές.

Ξεκινάει άμεσα η επίθεση στα τούνελ

Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραηλινού στρατού, με διττό στόχο: Πρώτον τον περιορισμό και την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, αυτή τη φορά μέσα στον οικιστικό ιστό της Γάζας και δεύτερον, την «κατάληψη» της πόλης μέχρι το κέντρο της, με τελικό στόχο, όπως όλα δείχνουν, το διοικητήριο της Χαμάς, το οποίο, σύμφωνα με τον IDF, βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Εξάλλου, την επιχείρηση στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ο απόστρατος στρατηγός του IDF, Γιόρα Άιλαντ, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση, ακόμα και με τίμημα χιλιάδες νεκρούς αμάχους!

«Είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης», ήταν η διατύπωση του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, προκαλώντας αίσθηση.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος (ε.α.) εξέφρασε την άποψη πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

«Η Γάζα είναι ναζιστικό κράτος – Αυτά παθαίνουν»

Οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η Γάζα δεν είναι Μοσούλη… Είναι η πιο καλά οχυρωμένη τοποθεσία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με προηγμένη ιρανική τεχνολογία και επενδύσεις δισεκατομμυρίων», υποστήριξε.

Επιπλέον, τόνισε πως το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Αυτό παθαίνουν όσοι ευθύνονται για σφαγές στο κράτος του Ισραήλ». Στη Μέση Ανατολή, είπε ο Άιλαντ, ο σεβασμός κερδίζεται από εκείνους που «ξέρουν πώς να ασκήσουν εξουσία και δεν έχουν ενδοιασμούς να το κάνουν».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υποστράτηγος (ε.α.) Άιλαντ αρνήθηκε να διαχωρίσει τα μέλη της Χαμάς από τους αμάχους στη Γάζα, στους οποίους καταλογίζει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Η Γάζα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ναζιστικό κράτος, στο οποίο (η Χαμάς) κατάφερε να στρατολογήσει όλη την κοινωνία στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ. Σχεδόν κάθε σπίτι στη Γάζα διαθέτει καταπακτή που οδηγεί σε υπόγειες σήραγγες. Πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες. Όλοι οι διευθυντές νοσοκομείων και σχολείων είναι υπάλληλοι της Χαμάς… (Οι κάτοικοι της Γάζας) είναι συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της (Χαμάς), όχι σε αντίθεση με αυτήν», ισχυρίστηκε.

«Τακτικές παύσεις» ζήτησε ο Μπάιντεν

Ωστόσο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Νετανιάχου: Επόμενη θα είναι η Ευρώπη

«Εάν η Μέση Ανατολή ”πέσει” στον “άξονα του τρόμου”, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής» δήλωσε εμφατικά! Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη». «Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», υποστήριξε.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», δήλωσε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».

Απειλές Χαμάς κατά ΗΠΑ: Έχουν βρώμικα σχέδια

Από την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο Ουσάμα Χαμντάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα «βρώμικα σχέδιά» τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Γκουτέρες: Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.